Het verhaal van je leven: Joop Degeling (90)

Yvonne Kleijn tekende voor Levensboek van Humanitas het verhaal op van Zaandijker, Joop Degeling. 

Vorig jaar augustus kwamen op een regenachtige zaterdag een twaalftal familieleden van Joop Degeling bij elkaar voor een belangrijke mededeling. Ook aanwezig twee onbekende dames. De uiteraard nieuwsgierige kinderen en kleinkinderen hadden geen idee waarom die dames aanwezig waren. Ze beantwoordden de vragende gezichten met een uitgestreken blik. Na de koffie/thee met gebak nam Wil, de vrouw van Joop het woord. Op haar initiatief en vertelde dat van het levensverhaal van Joop een boekje was gedrukt. Nadat enkele citaten uit: “Het leven is niet maakbaar” werden voorgelezen, stond de oudste kleindochter op om als eerste het boekje te laten signeren. Daarna stonden ze allemaal voor hem in de rij. 

Missie geslaagd want juist voor zijn kinderen en kleinkinderen wilde Joop zijn verhaal op papier hebben. Immers, zijn achtergrond, jeugd, werk en de ups en downs zijn allemaal van invloed geweest op de hele familie.

Toen zijn eerste vrouw op 38-jarige leeftijd overleed, bleef Joop achter met vier kinderen, waarvan de jongste ernstig ziek. Wat volgde was een zware tijd waarin hij zijn werk in ploegen, de huishouding en de opvoeding van de jongens moest zien te combineren. Toch weet hij bij Honig carrière te maken en breken er betere tijden aan als hij Wil leert kennen. Samen met haar komt er tijd voor gezelligheid in het gezin. Nu alweer 42 jaar genoten ze samen van dagjes uit en vakanties in binnen- en buitenland. 

Fragmenten uit het boekje, Het leven is niet maakbaar.

Joop:

‘Vader was nogal zuinig en streng. Ik herinner me dat als mijn rechterklomp stuk ging – en die was meestal als eerste kapot – ik er een kreeg uit een kist met oude linker klompen. En daar strompelde ik dan maar mee door’.

Joop heeft met veel plezier tot aan zijn pensioen gewerkt bij Honig, dat nu Tate & Lyle heet. Een oud-collega herinnert zich hem vooral als leidinggevende die ruimte gaf voor ideeën en oplossingen die praktisch waren en heeft daarom altijd prettig gewerkt met Joop. Ook had Joop goeie ideeën. Het kostte bijvoorbeeld heel wat manuren om verstopte filters met de hand schoon te boenen. Joop kwam op het idee om peroxide door de filters te laten stromen en dat leverde een prima resultaat op. Er werd dus veel arbeid bespaard en Joop kreeg als beloning een reisje naar Londen.

Levensboeken

Zo draagt iedereen verhalen bij zich, verhalen die gekoesterd worden die je gevormd hebben of een stukje geschiedenis laten zien. De schrijvers van het project Levensboek willen graag bijdragen aan het vastleggen van levensverhalen.

Heb jij ook belangstelling om je levensverhaal te laten schrijven? Stuur een e-mail naar: levensboek.zaanstreek@humanitas.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *