Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 1: de oudste, het Czaar Peterhuisje.

Het Czaar Peterhuisje werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. De Russische Czaar Peter de Grote verbleef in 1697 een week in het huisje. De Zaanse herbergier Bulsing redde het eind 18e eeuw van de sloop.

Napoleon heeft het huisje in 1811 bezocht, zo is er van Napoleon behalve een grote N naast de schouw, een tekst te vinden over Czaar Peter de Grote, van wie hij een groot bewonderaar was “Niets was de grote man te klein”. Het huisje is klein, het bestaat uit twee kamers en een minikeukentje. Het huisje bevat onder andere een dodenmasker van de Czaar, een buste van Koningin Anna Paulowna en attributen die aan de Zaanse scheepsbouw herinneren.

Ook Gorbatsjov en Vladimir Poetin hebben het huisje bezocht.

Het huisje kreeg later een stenen omhulsel om het tegen de elementen te beschermen. (Archief Zaanstad)

czaar peterhuisje 1910

Gegevens:

  • Adres: Krimp 23, Zaandam
  • Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 17:00 (behalve maandag)
  • Toegangsprijs: € 3,00 (volwassenen)
  • Telefoon: 075 – 681 00 00 | Mail | Website | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.