Ruzzians Go Home! Czaar Peterhuisje beplakt

“Ruzzians Go Home! To Your Maffia State.” Posters met deze tekst werden vanmorgen – 25 augustus, de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne – geplakt op de muren van het Czaar Peterhuisje aan het Krimp in Zaandam.

Ook twee panden naast het huisje kregen posters op de gevel. De politie kwam op verzoek van de beheerder langs. Ze namen één van de posters mee.

De posters bevatten ook een QR-code. Dat stuurde de lezer naar een YouTube-filmpje van een maand oud van de Russische inval in Oekraïne.

De aanduiding ‘ZZ’ is gebruikt omdat de letter Z in Rusland gebruikt wordt om de ‘bevrijdingsoorlog’ zoals ze dat daar noemen, te propageren.

Aan het hek van het Czaar Peterhuisje wordt overigens steun betuigd aan Oekraïne, vlak na de inval was het het voorzien van een grote blauw-gele vlag.

In maart van dit jaar werd ook actie in de Russische Buurt gevoerd tegen de inval van de Russen. Onder leiding van Erik Schaap en Gerrit Gelderman werden straatnamen (tijdelijk) gewijzigd in Oekraïense namen. De buurt zou beter ‘Oekraïense Buurt’ kunnen heten volgens hen.

Een van de panden naast het Czaar Peterhuisje (foto: De Orkaan)
Politie neemt verklaring op (foto: De Orkaan)
Links de steunbetuiging aan Oekraïne aan het hek, rechts de vers geplakte poster (foto: De Orkaan)
Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jeroen MATTENS

  Uitstekend protest die posters. Ietwat vreemd dat de beheerder onmiddellijk de politie erbij haalt. Nog vreemder is dat de politie ook direct tijd heeft om langs te gaan. Je vraagt je dan af welke Russische banden die beheerder allemaal nog heeft. Tenslotte is die Poetin bij hem op bezoek geweest. Kan geen kwaad om even aandacht aan te besteden.

  • Erik Schaap

   De beheerder heeft al maanden een steunbetuiging aan Oekraïne aan het hek hangen en ook een tijdlang de Oekraïense vlag uitgehangen. Laat die ‘aandacht’ dus maar achterwege.

   • Jeroen MATTENS

    Ik ken hem niet. U kennelijk wel. Maar fijn te horen. Blijft alleen in mijn ogen wat raar om hier politie bij te halen. Misschien had de Orkaan-verslaggever even door moeten vragen.

    • Joop de Levende

     Waarom wordt alleen het bezoek van Poetin aangehaald. Gorbachev die de val van de muur etc heeft gefaciliteerd is ook op bezoek geweest maar blijkbaar als het niet uitkomt relevant. Als je een crimineel op bezoek krijgt ben je dan zelf ook een crimineel ? Wat het huis naast het Czaar Peterhuisje met Rusland te maken heeft is mij onduidelijk. Ook nog eens op het hout en niet op de ramen geplakt. Dat heet vernietigen van van twee Zaanse monumenten. En dat is strafbaar en daarom komt er politie bij. Feitelijk vernietigt de vandaal Zaans Cultuur goed om de vernietiging van Oekraïne aan de kaak te stellen. Even een poetinkje doen zullen we maar zeggen. Weinig creatief, hoopvol en positief. Ik wil de beheerder danken voor het toestaan en laten bestaan van steunbetuigingen op het hek van het Czaar Peterhuisje wat denk ik beter het meeleven van de Zaanse Bevolking representeert.

     • Jeroen MATTENS

      Grappig hoe u dat ziet. “Vernietiging van Zaanse monumenten”. Het ziet er meer naar uit dat dit houten hok door drie gericht geplakte posters nog enige tijd overeind gehouden wordt. Nee voor vernietiging van het Zaans cultuurgoed zijn wij geheel zelf verantwoordelijk.
      Maar waar het om gaat, ik vind het wel een prima boodschap en ook zeer begrijpelijk, al helemaal als de plakkers Oekraiënse roots hebben. Ongetwijfeld zijn er in 40-45 ook van dit soort protesten geweest. Niemand zou het in zijn hoofd halen om te zeuren over één kam of vernietiging van Zaanse monumenten. Maar kennelijk is Oekraïne voor menigeen een ver-van-mijn-bed-show.

 • Cor Frederiks

  Wat een treurige daad. Alle Russen gemakshalve maar over een kam scheuren. Alsof alle Russen (vlgs mij zijn er ong 150.000.000 inwoners,) achter de oorlog staan.
  Is hier nu ook sprake van racisme hr Schaap?

 • Rens Kamminga

  We zullen aan de heer Putin voorleggen om een referendum onder alle Russen te houden, de keuze zal zijn: однажды (eens) of не согласен (oneens). Daarna kunnen we de Russen over een kam ‘scheuren’, te beginnen bij de heer Putin.
  Aangezien dit een nogal gevoelig onderwerp is is het begrijpelijk dat mensen van de politie even ter plaatse gaan om poolshoogte te nemen. Heeft allemaal niets met racisme te maken.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *