“Ruzzians Go Home! To Your Maffia State.” Posters met deze tekst werden vanmorgen – 25 augustus, de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne – geplakt op de muren van het Czaar Peterhuisje aan het Krimp in Zaandam.

Ook twee panden naast het huisje kregen posters op de gevel. De politie kwam op verzoek van de beheerder langs. Ze namen één van de posters mee.

De posters bevatten ook een QR-code. Dat stuurde de lezer naar een YouTube-filmpje van een maand oud van de Russische inval in Oekraïne.

De aanduiding ‘ZZ’ is gebruikt omdat de letter Z in Rusland gebruikt wordt om de ‘bevrijdingsoorlog’ zoals ze dat daar noemen, te propageren.

Aan het hek van het Czaar Peterhuisje wordt overigens steun betuigd aan Oekraïne, vlak na de inval was het het voorzien van een grote blauw-gele vlag.

In maart van dit jaar werd ook actie in de Russische Buurt gevoerd tegen de inval van de Russen. Onder leiding van Erik Schaap en Gerrit Gelderman werden straatnamen (tijdelijk) gewijzigd in Oekraïense namen. De buurt zou beter ‘Oekraïense Buurt’ kunnen heten volgens hen.

Een van de panden naast het Czaar Peterhuisje (foto: De Orkaan)
Politie neemt verklaring op (foto: De Orkaan)
Links de steunbetuiging aan Oekraïne aan het hek, rechts de vers geplakte poster (foto: De Orkaan)