De Orkaan bestaat 10 jaar. Dat betekent dat we ook 10 jaar aan archief hebben opgebouwd. Dit jubileumjaar zullen we daar met enige onregelmaat induiken.

Exact 10 jaar geleden beschikte ZNSTD ook al over professionele citydressers. En in die tijd beschikte de wereld ook al over een onfris Rusland dat een invoerverbod instelde op de invoer van vlees, zuivel en groente en fruit uit onder meer Nederland. In het voorstel om Rusland te boycotten ging Zaanstad niet mee. En citymarketing Zaanstreek.nl mocht dat onderstrepen met een groot spandoek (waarin overigens beweerd werd dat Zaanstad – dat toen nog slechts 40 jaar bestond- al sinds ‘Czaar Peter’ verbonden was aan Rusland).

10 jaar terug: Zaanstad wijst Rusland-boycot af

Gemeente #Zaanstad wijst Rusland-boycot af

De sancties die tegen Rusland zijn afgevaardigd zullen niet door de gemeente worden ondersteund.

“Rusland en Zaanstad al sinds Czaar Peter verbonden” aldus de gemeente, die dat ook nog eens breed onder de aandacht brengt via een billboard op een gebouw aan de Krimp (!).


Het bord is via Google Streetview tot 2016 te zien, daarna wordt het rond 2019 vervangen door een andere – iets subtielere – Rusland-propaganda. In 2022 verdwijnt ook dat bord.

Door: Merel Kan, Orkaan-archief