De gemeenteraad van Zaanstad wil graag dat het voormalige PTT-gebouw op het Krimp in Zaandam een woonbestemming krijgt.

De plannen voor de verhuizing van het Zaans Museum naar dat pand lijken daarmee van de baan.

De raad hield gisteravond nog wel een heel klein achterdeurtje open naar zo’n museum, maar wil zoiets pas weer op de agenda als “er meer duidelijkheid is over de impact van de huidige coronacrisis op de Zaanse samenleving.”

Het waren niet alleen de kosten van een onderzoek naar een nieuw museum (€ 75.000) die de raad zorgen baarden, maar ook de kosten voor een museum zelf. Dat zou minstens € 7,5 miljoen gaan kosten.

De raad vond ook dat er al genoeg onderzoek gedaan was (voor € 90.000) en dat als er eventueel toch weer zicht was op financieel herstel eerst naar die bestaande onderzoeken moet worden gekeken.

IJmere

De motie waarin om uitstel werd gevraagd van Christa Neefjes-IJfs (ChristenUnie), Hans Kuyper (ROSA), Jan de Vries (D66) en Marc Wit (CDA) werd unaniem gesteund. Kuyper was aanvankelijk “teleurgesteld en ongezellig thuis” nadat het onderzoek naar het Zaans Museum Centrum nauwelijks steun kreeg bij een eerdere behandeling, maar was nu tot nieuwe inzichten gekomen.

Dat zo’n museum dan op het Krimp komt is onwaarschijnlijk. Tenzij het nog jaren leeg blijft staan. Het pand is eigendom van wooncorporatie IJmere die eerder Zaanstad een optie gaf om het te kopen voor een nieuw museum. Die optie is inmiddels verlopen.

Wethouder Songül Mutluer gaat op 25 juni met IJmere praten, en zal de woon-wens ook aan de corporatie meegeven.