Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 29: het Archeologisch Museum (Zaandijk)

(Drie weken geleden hadden we ook al drie slot-afleveringen, maar er is weer een museum bijgekomen in de Zaanstreek. Nummer 29 dus, en we hadden ook nog een bonus-aflevering over Zaanse molens. Bij elkaar dus ruim 30.)

In de voormalige basisschool De Gortershoek aan de Tuinstraat is de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie gevestigd. In de verzameling zijn gebruiksvoorwerpen, potten, glaswerk, tegels, stenen, gereedschap, schoenen, botten en andere bodemvondsten te vinden.

Links boven een pot uit Assendelft die z0’n 2500 jaar oud is. Hieronder de uitstalling ‘steengoed’.

 

museum voor de archeologie

En een bot van de Wolharige Neushoorn die hier duizenden jaren geleden moet hebben rondgewandeld.

wolharige neushoorn archeologisch museum

Het museum is open voor het publiek op Open Monumentendag (dus maar één leer per jaar) en voor schoolklassen die via het Cultuurmenu een spannende dag tussen botten en potscherven (zelf potten reconstruen) willen doorbrengen.

Gegevens:

  • Adres: Tuinstraat 27 A, Zaandijk
  • Openingstijden: Open Monumentendag.
  • Toegangsprijs: gratis
  • Telefoon: 06-44 44 37 84 | website | Email

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, Stichting Albert Heijn Erfgoed, Zaens Brandweer Museum, De Zaanse Molens.