Vrijdag 10 tot maandag 13 november is de Zaan ter hoogte van de nieuwe Zaanbrug volledig gestremd voor al het scheepvaartverkeer als het ‘val’ en de balans van de brug worden geplaatst.

Cees Kuypers zag de brugdelen langsvaren en maakte de foto.

Het is de laatste grote klus aan de brug. Deze maand en december worden leuningen, lantaarnpalen, verlichting, en wegmarkering geplaatst. In december wordt de nieuwe brug ook aangesloten op de Nieuweweg in Wormer en de Zaanweg in Wormerveer. Rond de jaarwisseling gaat de Zaanbrug open voor het verkeer. In het eerste kwartaal van 2024 wordt de tijdelijke brug gedemonteerd.

Op de website van de provincie wordt uitgelegd wat er tussen vrijdag 10 november (18.00 uur) en maandag 13 november (06.00 uur) gaat gebeuren:

“Het val is de klep in het wegdek dat open- en dichtgaat voor het scheepvaartverkeer. De balans bestaat uit horizontale ijzeren balken boven de brug, die het tegengewicht draagt om het val te openen en sluiten.

De vallen die geplaatst worden bestaan uit het 10 meter brede val voor het wegverkeer en 2 vallen voor het fiets- en voetpad. De 3 vallen zijn zo’n 21 meter lang. Het inhijsen van de vallen vindt plaats met een kraan vanaf een ponton op het water. Hierdoor is de Zaan ter hoogte van de nieuwe Zaanbrug volledig gestremd. Schepen moeten omvaren via Purmerend.”

Na de werkzaamheden van 10 tot 13 november blijft het nieuwe val grotendeels openstaan om het scheepvaartverkeer door te kunnen laten varen.

Door Piet Bakker. Informatie en website van project Zaanbrug (Noord-Holland). Foto: Cees Kuypers.