Niks geen 100 (of 78) woningen, de Burcht is gewoon nog een parkeerterrein…

Zaanstad groeit. Het aantal woningen nam de laatste 10 jaar met 4.400 toe (4.160 daarvan is nieuwbouw). En voor de komende jaren zitten er ook nog 4.200 nieuwbouwwoningen in de ‘pijplijn’ (wel vergunning of al begonnen). Zaanstad groeit, maar net niet hard genoeg.

De gemeente beloofde in 2015 zo’n 20.000 nieuwe woningen te laten bouwen. Twee jaar later was dat bijgesteld tot ‘15.000 tot 20.000’, ook was er sprake van ‘1000 per jaar’. In 2022 ging de coalitie uit van 16.000 tot 2040. Dat wordt spannend.

Waar zit er nog ruimte? Waar zou je kunnen bouwen terwijl dat toch maar niet gebeurt? Waar zijn gesneuvelde of ooit uitgevoerde plannen? Jarenlange leegstand? Uitblijvende transformatie? Braakliggende terreinen?

De Burcht

In september 2020 kreeg Zaanstad € 20,5 miljoen om 25 woningbouw-projecten te versnellen. In totaal ging dat om 4.274 woningen. De bouw van het ‘merendeel van de projecten’ zou al in 2021 volgens het ministerie van start moeten gaan. Ook de Burcht zat daarbij. Het parkeerterrein:

“wordt getransformeerd tot intiem stadsplein, een ontmoetingsplek waar ook plaats is voor kleinschalige evenementen. Het bestaande parkje wordt hiervoor uitgebreid en er wordt bebouwing (waaronder 100 woningen) toegevoegd.”

Parkeren door bezoekers gebeurt voortaan in een nieuwe parkeergarage bij de Peperstraat: “In de Peperstraat ligt een brede plak asfalt waaronder niks gebeurt”. Dat lijkt dus een andere garage te zijn dan de garage die nu voor de nieuwe bewoners van de Peperstraat is gepland (en waar lang niet iedereen kan parkeren). Bewoners die nu op de Burcht parkeren moeten naar “de parkeervoorziening in de Touwslagerstraat” (die er niet is).

Bij slechts 6 van de 25 projecten (Zaanse Helden, Catharinatoren, Houthavenkade, Rozengracht 27-41, Hazepad, De Kroon) is de bouw begonnen. Bij een deel van de andere projecten zijn wel bestemmingsplannen of voorbereidingsbesluiten.

Zo moet het worden.

Door Piet Bakker. Zie ook eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s boven en onder: De Orkaan.