Dat de Zaanstreek massaal voor het Forum voor Democratie stemde wisten we al, maar nu weten we het het ook per stembureau. De Volkskrant, Open State Foundation en Pointer van KRO-NCRV zochten het uit en zetten het op een interactieve kaart.

FvD is de grote winnaar bij het merendeel van de stembureaus, maar in sommige wijken en stembureaus zijn DENK, VVD, GL, CDA of PvdA de grootste.

FvD haalt meestal tussen de 16 en 20 procent van de stemmen maar in ’t Kalf wordt bij De Jagersplas ruim 24 procent gescoord en bij bij OBS Kogerveld ruim 23 procent.

Dat is allemaal niks vergeleken met DENK dat dominant is bij de vier stembureaus in Poelenburg en Peldersveld. In Wijkgebouw de Poelenburcht gaat meer dan 40 procent van de stemmen naar DENK.

De VVD is de best scorende partij in Westknollendam en Westzaan. GroenLinks is de grootste bij zeven stembureaus in het centrum van Zaandam. In het stembureau van het Erasmushuis is de PvdA de grootste partij.

In Oostzaan is FvD de grootste bij vijf van de zes stembureaus, de zesde ging naar het CDA. Bij de Noorderschool stemde bijna 30 procent op FvD.

In Wormerland is bij vijf stembureaus FvD de grootste, de andere stembureaus gingen naar GroenLinks (o.a. Oostknollendam) en VVD (Neck en Westertil).

Bekijk hier de kaart zelf.