Hoe Zaandam verdween van de blauwe borden…

Nieuwe plaatsnaamborden in Zaanstad. Met een ‘bebouwde kom-logo’ zodat we klaar voor de toekomst met zelfrijdende auto’s zijn. Maar waarom heeft Zaandam geen eigen bord?

Wie Westzaan inrijdt komt in ‘Zaanstad – Westzaan’ (‘Westzaan – Zaanstad’ was natuurlijk beter geweest). Maar wie Zaandam binnenrijdt komt alleen in Zaanstad. Rara hoe kan dat? Is Zaanstad Zaandam en Zaandam Zaanstad?

En waarom staat de plaatsnaam in kleinere letters dan Zaanstad?

We vroegen het wethouder Wessel Breunesse (GroenLinks). Zijn woordvoerder heeft 131 woorden nodig om daar geen antwoord op te geven. Wij hebben het antwoord in ieder geval niet kunnen vinden. Hieronder de volledige tekst:

Sinds 1974 bestaan de gemeenten Zaandam, Krommenie, Koog ad Zaan, Zaandijk, Westzaan, Wormerveer, Assendelft niet meer. Sinds die tijd alleen nog de gemeente Zaanstad. De bebouwde kommen die hier overal bestonden en later zijn uitgebreid zijn de bebouwde kom van gemeente Zaanstad geworden en niet van de gemeenten die niet meer bestaan. In die tijd zijn de borden op de wegen aangepast met Zaanstad, dat is bijna 50 jaar geleden.

Voor de duidelijkheid zijn hieronder witte borden met de plaatsnaam geplaatst. Want volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) woont niemand in Zaanstad maar wel in een plaats met straatnaam, huisnummer en postcode. De komborden met de plaatsnaam moeten kloppen met de aanduiding volgens de BAG. In de tijd vóór de digitale routeplanners was dit van groot belang. Nu nog steeds. 

De vraagt blijft: Waar is Zaandam gebleven? Is Zaanstad Zaandam en Zaandam Zaanstad?

We kregen foto’s van lezers en maakten zelf plaatjes van borden. Wat valt op? Zaanstad komt op de eerste plaats (is dat bij andere gemeenten ook zo?) en Zaandam is verdwenen. Klik op de pijlen naar rechts om naar de volgende foto te gaan.

Lees ook: Nieuwe borden: Wormerland bij Zaanstad? Waar is Zaandam?

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Heb het antwoord drie keer herlezen maar helaas, snap het nog steeds niet.
  Zal wel aan mij liggen.
  Als de gemeenten niet meer bestaan dan bestaan dus de stationstraat in Zaandijk / Wormerveer niet meer ?

  Ik begrijp het niet hier, de sinterklaasintochten moeten voor de helft door een soort crowdfunding betaald worden ( wegens bezuinigingen ? ) en de borden die volgens mij altijd prima voldeden moeten zonodig vervangen worden ?

  ” zodat we klaar zijn voor de toekomst met zelfrijdende auto’s ”
  Man man, dat duurt nog zeker dertig jaar…..als het ooit zover komt tenminste en tegen die tijd ga er dan maar vanuit dat die dingen dan snugger genoeg zijn geen borden meer nodig te hebben, dan gaat alles gestuurd worden door zeer geavanceerde GPS positiebepalingssystemen want zelfrijdend met camerasystemen is een flop geworden.

  Heeft dat gekost ?
  Wie heeft die onzin bedacht ?
  Niks beters te doen neem ik aan ?

 • Kick van der Horst

  Zaandam heeft stadsrechten sinds de Napoleontische tijd.

  Valt me nog mee dat er nog Zaanstad op staat en geen Stadsregio Amsterdam.

  • Jaap Meeuwsen

   Zaandam heeft inderdaad stadsrechten echter Zaanstad niet.
   Duidelijk dus dat de plaatsnaam groot bovenaan moet staan en gemeente Zaanstad klein eronder.
   Liefst dan nog ZNSTD……scheelt weer plakletters.

   • R. Kreuger

    Dus niet. Er zijn nooit stadsrechten verleend aan Zaandam (natuurlijk ook niet aan Zaanstad). Er is slechts 1 referentie aan Zaandam als “villette” door de Napoleontische bezetter. Zelfs al zou die referentie correct zijn (daar is dus geen aanwijzing voor), dan is die niet rechtsgeldig omdat wetten en besluiten van een bezettende macht niet worden erkend. Niet volgens het Nederlands recht toen en niet volgens het huidige recht.

 • Rinke Timmerman

  langzaam de weg vrijmaken voor integratie in groot amsterdam.

 • Rob Brink

  Ik kom oorspronkelijk uit Overijssel. Daar heeft bijvoorbeeld het dorp IJsselmuiden een eigen blauw plaatsnaambord met een kleiner onderschrift ‘gem. Kampen’. De hanzestad Kampen is de grootste plaats in deze gemeente. Deze logica wordt overigens bij mijn weten in heel Nederland toegepast op plaatsnaamborden. Volgens deze logica heeft de stad Zaandam een eigen blauw plaatsnaambord en staat daaronder in een kleiner onderschrift ‘gem. Zaanstad’.

 • Dino Zuurders

  Door beslissingen van “import”bestuurders zonder gevoel voor de lokale inwoners worden de identiteiten van de dorpskernen en hun inwoners ontnomen.
  De borden zouden zoals elders gewoon de naam van de plaats moeten weergeven met daaronder “Gemeente Zaanstad”.

 • Ton Divendal

  Het meest pijnlijke van dit soort acties is, naast dat ze de gemeenschap onnodig op kosten jagen, is het feit dat hier menig raadsvergadering aan vooraf is gegaan terwijl er in de gemeente prangende vraagstukken op de plank blijven liggen.

 • Jikke Troost

  Ik kom van Haamstede. Op Schouwen-Duiveland is het zoals in Kampen: Burgh-Haamstede op blauw bord met in kleine letters gem. Schouwen-Duiveland. Alle dorpskernen worden zo aangegeven. Duidelijk dus.

 • Henk evenblij

  Z.F.C. IS OOK VAN DE AARDBODEM (lees zaandam) VERDWENEN…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *