Hoe Zaans is duivekater?

Vandaag verscheen het boek ‘Ode aan de Zaanse duivekater’ van bakker Lex Brakenhoff en redacteur/tekstschrijver Neeltje Waagmeester. Media als RTVNH en Zaanradio stonden vanochtend te vroeg in de Assendelftse bakkerij van Lex Brakenhoff, want vanwege de stroomstoring van vorige week vrijdag werd het boek pas begin van de middag afgeleverd. De Orkaan was stipt op tijd en sprak de blozende bakker.

Gefeliciteerd met het boek Lex, je bent er zo te zien trots op? “Jazeker! Fantastisch om een idee dat al jaren in mijn hoofd speelde terug te zien in 50 prachtige pagina’s met hardcover. Hiermee wil ik laten zien dat duivekater meer is dan een brood dat gegeten wordt tijdens de feestdagen.”

Wie werkten er allemaal mee aan het boek? “Eigenlijk iedereen die we benaderd hebben. We wilden er een boek van maken dat echt Zaans is. Dus hebben we niet alleen de bekende Zaankanters als Wolter Kroes, Hennie Huisman en Wietse van Alten benaderd, maar ook in Zaanstad wonende duivekater-eters als Yvonne Lienos, Lars van Beek, Tony de Jong en Siem de Ridder aan het woord gelaten. Voor de recepten hebben we koks van uiteenlopende restaurants benaderd, maar ook foodies en thuiskoks gaven we de kans een recept in ons boek te delen.”

Duivekater, dat besmeer je met roomboter en eet je op… “Ook! En je maakt er heerlijke recepten mee. Zoals de crostini’s van Ray Heistek (De Keuken In), geroosterde duivekater met eendenborstfilet, eendenlever, gekaramelliseerde appel en saus van port en duivekater van Nick Kingma (eetcafé De Toog) en Beemster gebraad, met gegrilde tosti van duivekater, met Zaanse mosterd en oude Beemster kaas van Rik van Diepen (De Hoop op d’Swarte Walvis).”

Een kritische vraag op een feestelijke dag: van oorsprong is duivekater toch niet Zaans? “Ons boek gaat over wat duivekater betekent in en voor de Zaanstreek. Het draait om het Zaanse sentiment. Iedereen kent het brood, de meesten eten het regelmatig. Duivekater is nergens anders zo ingeburgerd als in de Zaanstreek. Het hoort bij de Zaanstreek.”

Met een mond vol duivekater neemt De Orkaan afscheid van bakker Lex Brakenhoff. 

‘Ode aan de Zaanse duivekater’ is verkrijgbaar bij bakkerij Lex Brakenhoff, Dorpsstraat 1054 in Assendelft. Het kost 14,95 (boek met duivekater). Klanten kunnen het boek voor vijf stempels krijgen (een duivekater of zak duivekater-cadetten levert een stempel op).

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *