Hoge nood? De Orkaan ontlast! Toiletkaart-update!

Veel Zaankanters zeiken. Bijvoorbeeld over het gebrek aan openbare wc’s in het centrum van Zaandam. In 2022 stond Zaanstad op de 182e plaats in de ranglijst van gemeentes met openbare* toiletten. In 2019 werd de laatste pisbak op de Dam verwijderd. Het was treurig gesteld met de sanitaire voorzieningen. 

Op basis van de feedback van onze Orkaanlezers hebben we de toiletkaart bijgewerkt. We hebben drie nieuwe locaties toegevoegd waar je terecht kunt, namelijk de Bieb, The Black Smith en een openbaar toilet naast Cafetaria Hembrug. Bovendien hebben we ook onderzocht welke toiletten geschikt zijn voor mindervaliden en welke voorzieningen bieden voor het verschonen van baby’s.

Het onderwerp leeft. Nadat we het artikel: ‘Zaandam zonder toiletten’ plaatsten, kregen we veel reacties. Hierop besloten we in kaart te brengen waar je je ei nog wel kwijt kan. En – om heel even heel eerlijk te zijn – dat viel ons niet tegen! In Zaandam vonden we nu 25 plasplekken, waarvan er 13 in het centrum zitten. We maakten een toiletkaart met alle openbare toiletten in Zaandam.

Op de kaart staan de locaties waar je met hoge nood terecht kan. In het centrum van Zaandam kan je bijvoorbeeld terecht bij het Fietspakhuis en het gemeentehuis (gratis) en bij horeca als McDonald’s (betaald). Het rode symbool op de kaart geeft meer informatie over het toilet, zoals de openingstijden, het adres, opties voor minder-validen en de (mogelijke) kosten.

Lees ook: Zaandam zonder openbare toiletten: McDonald’s-wc alleen voor klanten

Ken jij een openbaar toilet in Zaandam die niet op onze kaart staat? Laat het ons weten!

* Wethouder Harrie van der Laan draagt graag uit dat hij een voorstander is van openbaar:

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Dino Zuurders

  Leuk onderzoekje.
  Maar heeft de redactie wel eens van de hogenood app gehoord?
  https://play.google.com/store/apps/details?id=nu.hogenood

 • Aaf Aafjes

  Vaak bij de verzorg en verpleeghuizen zoals
  Verpleeghuis Oostergouw
  Verzorgingstehuis Mennistenerf
  Verzorgingshuis Nieuw Groenland achter Dirk
  Hebben allemaal ruime invalide wc maar eerst melden bij receptie, meestal geen probleem.
  Betreft Zaandam.
  Rest Zaanstad gewoon vragen aan recepties van de verzorgingshuizen of bieb in Krommenie of Lorzie in Wormerveer.
  Gratis en ook meteen moment om even tot bezinning te komen en te constateren hoeveel ouderen hulpbehoevende en bewoners van je eigen gemeente daar wonen die bijna nooit meer buiten komen en daar hun laatste levensfase doorbrengen. Je kent vast wel iemand die je wel ken maar nooit meer ziet of spreekt. Mooi moment. En het lucht op

  Prettige Pinkster

 • Stopt het begrip, “Zaankanters” bij de grens van Zaandam? De Orkaan heeft toch het doel héél Zaanstad van nieuws te voorzien. Graag daarom een kaart voor heel Zaanstad, met daarop toiletvoorzieningen die vrij toegankelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *