Vroeger kon je stiekem de McDonald’s op het Ankersmidplein in Zaandam binnenlopen om gebruik te maken van het toilet, zonder iets te bestellen. Maar dat is nu niet meer mogelijk, want sinds vorige week heeft de fastfoodketen een poortje geïnstalleerd. Die openen alleen met je kassabon. Hoewel er in 2018 een motie is aangenomen die zou moeten zorgen voor een openbaar toilet in het Rozenhof, is er momenteel geen te vinden.

Peter de Groot, de exploitant van de vestiging, heeft aangegeven dat hij overlast ondervindt van toeristen die gebruikmaken van het toilet zonder iets te bestellen. Dit zorgt voor lange rijen, dat volgens hem erg vervelend is voor de eigen klanten. Als een groep van vier personen één portie friet bestelt, zal hij niet controleren of er maar één persoon naar het toilet gaat. En als alle vier naar het toilet te gaan is dat geen probleem.

“Helaas is het zo dat onze vestiging en het gemeentehuis de enige plekken in de buurt zijn waar mensen naar het toilet kunnen gaan.”

Hoge nood

Martin Rep kaartte het probleem al eerder aan: het is treurig gesteld met de pisbakken in Zaanstad. De gemeente stond op plek 165 in de ranglijst van de openbare toiletten een paar jaar geleden. Het laatste openbaar toilet in Zaandam stond op de Dam en werd geëxploiteerd door de firma J.C. Decaux, die in stad en land al die mooie reclameposters ophangt bij wachthokjes en op ander straatmeubilair. In 2019 werd die ‘met stille trom verwijderd’.

In 2018 werd er een motie aangenomen om een genderneutraal, rolstoeltoegankelijk openbaar toilet te bouwen in de toekomstige fietsenstalling van het Rozenhof centrumgebied. Zowel de fietsenstalling als het toilet zouden oorspronkelijk eind 2019 gereed moeten zijn, maar volgens de woordvoerder van de gemeente zijn beide nog niet gerealiseerd. Wel wijst de gemeente op een toilet in de fietsenstalling aan de Vinkenstraat.