Zaandam zonder openbare toiletten: McDonald’s-wc alleen voor klanten

Vroeger kon je stiekem de McDonald’s op het Ankersmidplein in Zaandam binnenlopen om gebruik te maken van het toilet, zonder iets te bestellen. Maar dat is nu niet meer mogelijk, want sinds vorige week heeft de fastfoodketen een poortje geïnstalleerd. Die openen alleen met je kassabon. Hoewel er in 2018 een motie is aangenomen die zou moeten zorgen voor een openbaar toilet in het Rozenhof, is er momenteel geen te vinden.

Peter de Groot, de exploitant van de vestiging, heeft aangegeven dat hij overlast ondervindt van toeristen die gebruikmaken van het toilet zonder iets te bestellen. Dit zorgt voor lange rijen, dat volgens hem erg vervelend is voor de eigen klanten. Als een groep van vier personen één portie friet bestelt, zal hij niet controleren of er maar één persoon naar het toilet gaat. En als alle vier naar het toilet te gaan is dat geen probleem.

“Helaas is het zo dat onze vestiging en het gemeentehuis de enige plekken in de buurt zijn waar mensen naar het toilet kunnen gaan.”

Hoge nood

Martin Rep kaartte het probleem al eerder aan: het is treurig gesteld met de pisbakken in Zaanstad. De gemeente stond op plek 165 in de ranglijst van de openbare toiletten een paar jaar geleden. Het laatste openbaar toilet in Zaandam stond op de Dam en werd geëxploiteerd door de firma J.C. Decaux, die in stad en land al die mooie reclameposters ophangt bij wachthokjes en op ander straatmeubilair. In 2019 werd die ‘met stille trom verwijderd’.

In 2018 werd er een motie aangenomen om een genderneutraal, rolstoeltoegankelijk openbaar toilet te bouwen in de toekomstige fietsenstalling van het Rozenhof centrumgebied. Zowel de fietsenstalling als het toilet zouden oorspronkelijk eind 2019 gereed moeten zijn, maar volgens de woordvoerder van de gemeente zijn beide nog niet gerealiseerd. Wel wijst de gemeente op een toilet in de fietsenstalling aan de Vinkenstraat.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Didier Hennequin

  Tegen betaling kun je als niet-klant ook terecht bij de HEMA. Of is dat inmiddels ook verleden tijd? Ben er al een tijdje niet meer geweest.

 • in het Gemeentehuis zelf wel goed geregeld. als het je stoort dan maar geen .MAC.

 • Jennie van Paassen

  Op het station en het fietsenpakhuis.

 • Lize Leguit

  op het ststion in Zaandam zijn ook 2 toiletten waar je tegen betaling (PIN) gebruik van kunt maken.

 • H v.d. Berg

  Wij komen geregeld in Zwitserland en verbazen ons iedere keer, hoeveel openbare gratis toiletten daar zijn. Zelfs in parkeergarages allemaal gratis. Tot in de kleinste dorpjes aan toe. En altijd schoon, Geen graffity, of andere vernoelingen en warm water om je handen te wassen. Wat een armetierig land is Nederland wat dat betreft.

  • Esther Hartland

   ook in Oostenrijk en inSpanje zijn in grote winkelcentra de toiletten gratis en schoon

  • Marco Veltman

   Ja hier in Costa Rica ook… Een land waarvan men denkt dat ze achterlopen. met sommige dingen misschien wel maar je hebt hier overal openbare toiletten die gratis en ook nog eens schoon zijn…. Nederland staat er onderhand om bekend dat als je een dagje gaat winkelen een sanitaire stop iedere keer weer een probleem is.

  • Johan de Vries

   Altijd schoon zijn is het probleem in Nederland. Openbare WC’s zijn binnen kortste tijd al vies en onder gescheten .Tankstations etc zijn niet voor niets gestopt met vrije inloop en ook openbare zijn daarom verdwenen of niet meer gratis . Schoonmaken van al die viezigheid is ook niet gratis.

   • H v.d. Berg

    Je slaat de spijker op zijn kop, want dat is dus het probleem. De mentaliteit van de gebruikers van de toiletten deugt niet. Kennelijk is dat in den vreemde beter dan bij ons. Op mjn werk zag ik soms ook toiletpotten, waarbij ik dacht: “zouden die mensen dat thuis ook zo achterlaten…?”
    De hele mentaliteit van de Nederlandse bevolking (ik generaliseer bewust) deugt niet. Kijk eens bij afritten, of bij rotondes. Men flikkert van alles uit het raam en wie het mag opruimen interesseert ze niet.

 • C. Al

  Ik ben tegenwoordig in bezit van een Uixie, een plastuit voor vrouwen, aangeraden door vriendin die vaak onderweg is en nergens kan plassen. Het is een ultiem kleinood voor de vrouwen onder ons. Dames……je kan gewoon staand plassen net als de heren!!!! Én overal, tsja, als je praktisch nergens meer terecht kan wordt je vanzelf gedwongen in een steeg of waar dan ook te urineren. Zelf heeft mijn voorkeur de Hema ( 0,70 cent ), als ik in Zaandam ben, of het fietsen pakhuis waar mijn fiets staat. Maar daar waar het onmogelijk wordt gemaakt biedt mijn Uixie dé uitkomst.

  • Astrid Hessler

   Het is triest gesteld met openbaren toiletten, maar niet alleen in de Zaanstreek in heel Nederland eigenlijk.
   Zeker ook voor mensen die last hebben van ziekte van crohn of dat je gewoon vaak nodig moet.
   meer gelegenheden zouden er moeten komen en ook meer betaalbare want 75 of 1 euro vond ik nog al wat.

 • De toiletten op station Zaandam doen het vaak niet, en bij de Hema op donderdag of zaterdag is ook niet mogelijk, want dan heb je het al laten lopen als je aan de beurt bent, er staat dan altijd een lange rij. Openbare toiletten in Nederland zijn schaars, in veel buitenlanden is dit beter geregeld.

 • Edwin Kleiss

  ik ga altijd gewoon het hotel in. Een feest voor de blaas.

 • Jan Schaap

  Dacht aan een stofzuigerslang door je broekspijp, Handig bij evenementen.

 • Gerrit Vinke

  Kan mij best voorstellen dat de winkeliers niet happig zijn om mensen toe te laten tot het toilet. Als je ziet hoe smerig mensen een wc achterlaten, daar lusten zelfs de varkens geen broodje van. Afgerolde toiletpapier, strontvlekken in de pot, naast de pot gepiest, poep tegen de muur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *