Vandaag wordt de systematische uitroeiing van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en andere genocides herdacht. Dit gebeurt in Amsterdam bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark.

Afgelopen vrijdag herdachten leerlingen van de Dijk-West de Holocaust. Dat deden ze bij het monument op de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk in Zaandam.

Bij de bijeenkomst spraken Onno Hoekmeijer van het 4 en 5 mei comité, VVD-raadslid Rina Schenk namens het gemeentebestuur en rabbijn Spiero. Leerlingen van de Dijk-west lazen gedichten voor en legden bloemen. (foto 4 en 5 meicomité Zaanstad).

Voor de oorlog leefden er 320 joden in de Zaanstreek. Na de oorlog waren dit er nog maar 140. In het stadhuis van Zaanstad ligt een boek met de namen van 171 Joodse inwoners van de zeven voormalige Zaangemeenten die in de oorlog zijn vermoord.

Monumenten Spreken maakte 28 minidocumentaires over de verhalen achter de oorlogsmonumenten in de Zaanstreek, waaronder deze vier:

Vorig jaar werd er een Holocaust-herdenking georganiseerd in Zaandam. Het jeugdorkest FluXus Synfoniëtta maakte, onder leiding van Julia Barnes toen indruk met het 2e deel uit de Zevende Symfonie van Ludwig van Beethoven.

Zaans Gedenkboek