Het cultuurcentrum en hotel in de voormalige kogelfabriek op het Hembrugterrein zou in voorjaar 2019 af zijn. In een artikel in de Volkskrant van vandaag wordt gesteld dat het ‘binnen een paar maanden’ open gaat.

Of dat gehaald wordt is de vraag. Op 19 december is de omgevingsvergunning door Zaanstad verleend. Tot eind januari 2019 kan bezwaar worden gemaakt tegen de bouw.

Pas na de bezwaarperiode kan de ontwikkeling beginnen. Het is geen kleine verbouwing maar een ‘grondige renovatie’ en uitbreiding. Gebouw 429, zoals het officieel heet, moet verbouwd worden tot kunsthal. Het gebouw krijgt drie extra bouwlagen voor een hotel.

Eerder werd bekend dat het een hotel van 150 kamers met ‘short-stay’ mogelijkheden zou worden, toen was er overigens nog sprake van twee extra bouwlagen. Bij een eerdere bezwaarronde stelde de advocaten van Amerborgh al dat ze tot 30 meter wilden bouwen.

Het ontwerp is van Rem Koolhaas van het Rotterdamse architectenbureau OMA. Volgens Amerborgh, de beheersmaatschappij van Alex Mulder, wordt Het Hem:

“een huis voor eigentijdse cultuur. Binnen de rauwe muren van de niet eerder openbare fabrieksruimten zullen spraakmakende projecten van bekende en jonge kunstenaars elkaar afwisselen. Na een grondige renovatie en toevoeging van een hotel kan in Het Hem straks 24 uur per dag worden verbleven.”

In Het Hem komen ook een restaurant en een café, en is ook plaats voor films en theater. Daarnaast zijn er werkruimtes voor kunstenaars gepland.

Mulder vergaarde fortuin met uitzendbureau Unique, hij investeerde in Soldaat van Oranje, kocht De Rode Hoed, Felix Metritus en het Compagnietheater in Amsterdam. Ook financiert hij De Nieuwe Liefde in Amsterdam.

Mulder is blijkens het artikel in de Volkskrant al langer actief op het Hembrugterrein, zo stak hij ’tonnen’ in het project Streets of the World van fotograaf Jeroen Swolfs, met een expositieruimte op het Hembrugterrein.

Onder: Kogelfabriek langs Noordzeekanaal, Google Streetview.