Huisjes (en bank) voor Henk en Joop (filmpjes)

Henk Bouman en Joop Knijnenberg zijn vandaag geëerd door de Vereniging Zaans Erfgoed vanwege hun jarenlange verdiensten voor de voorlopers van de vereniging en Zaans Erfgoed zelf. Bouwman was voorzitter van de ‘Vereniging Vrienden van het Zaanse Huis’ en Knijnenberg oefende dezelfde functie uit bij ‘Zaans Industrieel Erfgoed’

De beide 86-jarige ‘grondleggers’ werden niet alleen erelid (een gouden huisje) maar kregen ook als afscheidscadeau een Social Sofa in Zaans Erfgoed-stijl met daarop hun portret.

Deze bank staat in de Zaanbocht in Wormerveer, ter hoogte van de plek waar Bakkie Leut pleegt te staan. De bank is ontworpen door Olivier Rijcken en werd in het diepste geheim het afgelopen half jaar in de Loads in Krommenie met bijna 50.000 mozaïeksteentjes in ruim zeshonderd uur gemaakt door maar liefst twintig vrijwilligers (ook burgemeester Hamming van Zaanstad droeg zijn steentje bij). De portretten van Joop en Henk werden gelegd door nieuwkomer Mohammad uit Syrië en door vrijwilliger Angelique uit Oostzaan.

Toen Henk en Joop 80 werden, wilden ze al stoppen met hun functies, Joop was voorzitter en Henk secretaris van de Stichting Uitgeverij Zaans Erfgoed. Op aandrang van het bestuur gingen ze nog even door maar vijf jaar later vonden ze het welletjes. Vandaag werden ze uitgezwaaid. De foto’s onder en het eerste filmpje zijn van Jan Lapére, de foto boven is van het Zaantheater. Onderaan een interview met Henk Bouwman door Otterdvd.

Onderscheiding opgespeld bij Henk en Joop door Winnie de Wit en Peter Tange van Zaans Erfgoed
De onthulling van de sofa door Peter Tange
Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *