Huisjes Hempontplein gesloopt…

Alweer Amsterdams nieuws op De Orkaan! Gister schreven we over de verhuizing van snackbar/restaurant ‘Het Zaanse Veer’ aan de Amsterdamse kant van de Hempont.

Maar aan die kant gebeurt nog meer. Er wordt dit najaar een veilige mega-rontonde gebouwd. Maar ook het iconische rijtje huisjes aan de Hemweg naast de pont verdwijnt.

De huisjes (Hemweg 171 t/m 177) zijn gebouwd in 1935. In 1982 bezochten Typhoon-journalisten Aad Schoen en Piet Bakker één van de bewoners. De man werkte bij de NS (Halte Hembrug) en was getuige geweest van één van de ongelukken bij de Hembrug.

In 1970 en 1974 werd de brug aangevaren. En bij één van die ongelukken had de boot ook de kant geraakt, vlak bij zijn huis. Erg onder de indruk was hij overigens niet.

Na de tweede botsing (met het Amerikaanse kraanschip Choctaw II), op 20 oktober 1974 – bleef de brug ook na herstel een lichte kromming vertonen. Het was het begin van de plannen voor de Hemspoortunnel. Op 27 mei 1983 rijdt om 21.30 de laatste trein (naar Alkmaar) over de brug.

Lees ook:

Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan. Bronnen: Typhoon (1982), Wikipedia, Railwiki.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • zo zonde dat het gesloopt word.

 • Arjen Knaap

  “Gister”? “Rontonde”? De Orkaan houdt ook niet meer van juist taalgebruik? 😳

  • Ted Groentjes

   Je had ook even netjes ‘de Orkaan’ kunnen mailen dat er tikfoutjes in het bericht staan. Die worden na je melding gecorrigeerd.
   Ik heb zelf eerder in een ander artikel contact gehad dat er per ongeluk een foutje in de tekst stond. Ga hier niet piepen over een taalvaut… eh taalfout.

 • Ali Hali-Kievit

  Heel veel met plezier gewoond vanaf 1958 tot 1974, daarna na het overlijden van mijn moeder terug gekomen in 2000 tot wij er uit moesten van de gemeente.

 • M. de Boer

  Elk huis is er toch 1 zou je zeggen tegenwoordig. Maar staat natuurlijk wel heel beroerd tussen alle drukte van bedrijven en verkeer op wal en water. Dus wellicht toch begrijpelijk./

 • Mark Merkies

  Ik kan me nog herinneren dat deze leuke huizen zo klein leken met de Hembrug op de achtergrond. De Hembrug die nu precies 40 jaar geleden werd vervangen door de Hemspoortunnel.

 • Monique Zonneveld

  Wat jammer zeg. Stukje historie van de Hembrug zo weg snik.

  • K. Steegeling

   Vooral zonde dat deze huizen de overgang van de Groote IJ-polder/Sloten naar ‘Westelijk Havengebied’ hebben overleefd, maar nu toch weg worden gehaald. De huizen van de familie van mijn overgrootmoeder even verderop aan de Spaarnwouderdijk werden bij de start van de aanleg van het Westelijk Havengebied in 1960 zonder pardon en vooral zonder schadevergoeding van de kaart geveegd. ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *