Het pontje op de foto heet tegenwoordig ‘Grietman’ maar in Zaandam kennen we de pont als het pontje Ruijterveer (of Ruiterveer of Ruyterveer). Het stamt uit 1956 en wordt binnenkort geveild op een internationale online veiling bij Bootveiling.com.

Wie dit varende stukje Zaanse geschiedenis in z’n eigen slootje wil laten varen, kan zich bij bootveiling melden.

De pont wordt geveild in opdracht van de Gemeente Smallingerland (Friesland). Nadat het begin jaren zeventig uit Zaandam verdween, ging de fietsveerpont bij de Hooidammen-Veenhoop in Smallingerland varen. Een unieke aanbieding voor “watersportliefhebbers en verzamelaars” die eigenaar willen worden “van een karakteristiek vaartuig met tijdloze allure”.

Het pontje was vernoemd naar korenmolen ‘De Ruiter’ en het straatje tegenover de Botenmakersstraat waar het vertrok, heette dan ook het Ruiterveer (maar later komen we ook Ruijterveer en Ruyterveer tegen – die laatste naam heeft het straatje nu). Na de ingebruikname van de Beatrixbrug (1960) wilde de gemeente Zaandam het pontje opheffen maar Albert Heijn nam het pontje over omdat veel personeel van het bedrijf er gebruik van maakte. 

De pont is een Akerboom-veerpont uit 1956 en weegt 16.500 kg. “De veerpont heeft een Hatz 3L41C-motor met 50 pk, joystick-besturing en dubbel roer, heeft zijn laatste onderhoudsbeurt in 2023 gehad en verkeert in goede staat” aldus de veiling.

Op zaterdag 24 februari 2024, van 10.00 tot 12.00 uur kan de pont in Drachten bekeken worden. Aanmelden voor de kijkdag is verplicht via de website van Bootveiling.com.

Het pontje van het Ruijterveer / Ruiterveer / Ruyterveer op de foto:

Aan de Westzijde-kant (1955, Gemeentearchief Zaanstad)
Chris Krijt (1963, Gemeentearchief Zaanstad)
De Achterzaan met het pontje op de achtergrond

Nagekomen (19 januari):

Piet Nieuwenhuizen reageerde op het verhaal over de pontjes van het Ruiterveer via de Nieuwsbrief van VV Knollendam Bart van het Laan stuurde het door:

”Wij, Scheepswerf Vooruit, hadden de Ruiterveer 1 en de Ruiterveer 2 in onderhoud en reparatie. Deze pontjes werden gebruikt voor het overzetten van de honderden Amsterdamse meiden die op de productie afdelingen van Albert Heijn (Marvelo) in de Oostzijde van Zaandam werkten. Zij werden, net als de meisjes van Verkade, met speciale treinen naar het station van Zaandam vervoerd en liepen dan door de Emmastraat en Botenmakerstraat naar het Ruiterveer. De laatste eigenaren waren de gebroeders Hania, broers van Ans en zwagers van Piet Aafjes. Op deze plek stond de eerste meelmolen van West-Zaandam, genaamd De Ruiter en was er een voetveer tussen de West-zijde en de Oostzijde, vandaar de naam Ruiterveer. De Ruiterveer 1 bleef als pont dienst doen, de Ruiterveer 2 is verbouwd tot woonschip en ligt in Amsterdam. Na de sloop van de molen de Ruiter begon Eric Verkade in 1886 een brood- en beschuitfabriek en in het logo van Verkade stond altijd een ruiter. Nadat de Verkadefabrieken werden verplaatst naar de Westzijde kwam hier de HBS, later Zaanlands Lyceum genoemd en nadat ook het Zaanlands Lyceum naar de Vincent van Goghweg ging, werd er het huidige appartementen-gebouw neergezet. Hier woonden onder anderen Vonk van de drankenhandel, Haverlag van de drukkerij en Franken, de oud burgemeester van Zaandam”.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Bootveiling, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Bootveiling en Gemeentearchief Zaanstad.