Je kan er tot diep in de nacht feesten of les krijgen in karate en kickboksen. Maar eind dit jaar komt er een einde aan de iconische Rock Gym – geleid door de inmiddels 70-jarige oud-topvechter Dennis Rock. “De Rock Gym zal altijd in mijn hart blijven,” zegt Rock weemoedig.

Hoewel hij 70 jaar oud is, geeft Dennis Rock nog altijd zelf les. In zijn hoogtijdagen, eind jaren ’70 en begin jaren ’80, was hij Nederlands kampioen kickboksen en kwam Rock het karate zowel uit voor Nederland als voor Curacao. Rondom de ring van de Rock Gym hangen kleurrijke posters van gevechten uit het verleden en vinden we ook Rock’s rugnummer van grote wedstrijden wereldwijd. “We vochten in Taiwan, Mexico, Amerika en Canada. Met Curacao werden we pan-Amerikaans kampioen,” aldus Rock. “Hoewel ik de hele wereld heb gezien, ben ik verliefd geworden op Zaandam.”

In 1980 begon hij met lesgeven in gymzalen en buurthuizen, waaronder op de Hanny Schaftschool en in de Bovenkruier in Het Kalf. In 1988 kocht hij het pand in Kogerveld, destijds een buurthuis, waarin hij de Rock Gym vestigde.

Dennis Rock (70) geeft nog altijd zelf les: ‘sporten houdt je jong’

“Op mijn 39ste ben ik gestopt met vechten en ging ik me helemaal focussen op mijn vechtschool. Sindsdien heb ik vele kampioenen opgeleid. Onder hen niet alleen jongens, zoals top kickbokser Melvin Manhoef,  maar ook meiden -zoals Denise Ris, die Nederlands kampioen werd. Vechtsporten zijn goed voor het zelfvertrouwen van jongeren. Het gaat niet alleen om de sport, maar ook om de sociale contacten eromheen. Op dit moment sporten er zeker 130 mensen bij Rock Gym, van jong tot oud. Maar daaraan komt allemaal een eind op 31 december, want dan moet de Rock Gym haar deuren sluiten en gaat het gebouw plat. Ik heb nog geen nieuwe plek om de school voort te zetten maar ben hard op zoek.”

Voor de Zaankanters met een passie voor vechtsporten dreigt het aanbod dan ook flink in te krimpen. Voor kickboksen en Muay Thai -een vechtsport die lijkt op kickboksen maar waarbij meer is toegestaan- kan je nu alleen nog maar terecht bij Sportschool Westerkoog, maar ook bij hen staat een van de twee locaties op de tocht.

“Ik was voor veel van de jongens die bij mij trainden een soort vaderfiguur,” weet Dennis Rock. “Een aantal van hen, ook grote kampioenen, komt nog altijd bij me langs voor advies.” Rock Gym is voor de eigenaar veel meer dan alleen een vechtschoool. “Toen ik hier in 1988 met mijn bedrijf begon, ben ik ook in de sportschool gaan wonen. Sinds die tijd is Rock Gym niet alleen mijn school, maar ook mijn thuis. Ik organiseer ook geregeld goed bezochte feesten. Je kan hier vechten en dansen, een prachtige combinatie.” Om te voorkomen dat de 70-jarige op nieuwjaarsdag op straat komt te staan is hij in overleg getreden met het sociaal wijkteam van de gemeente, dat probeert hem aan een ouderenwoning te helpen.

Dennis Rock (Links) in zijn beginjaren als trainer/coach

Dennis heeft geen idee wat er met de plek gaat gebeuren:

“Naar een ouderenwoning verhuizen zal behoorlijk wennen worden inderdaad. Zesendertig jaar lang woonde ik in deze sportschool, een enorm pand met een grote tuin, helemaal alleen. Dat vond nooit iemand gek, de gemeente wist ervan en ik betaalde keurig alle belastingen. Maar aan alles komt een eind, ook hier aan. Ik wilde de Rock Gym eigenlijk aan een andere eigenaar verkopen, maar toen de gemeente dat hoorde kwamen ze met een bod. Het is erfpacht, dus de grond is van hen. Ze kopen het pand en dan gaat de Rock Gym tegen de vlakte. Wat er daarna op deze plek komt? Geen idee.”

Het pand van de Rock Gym

Veilig in Kogerveld

Niet alleen de sporters gaan Dennis erg missen, hij werd ook alom gezien als degene die de parkeerplaats voor de sportschool en de naastgelegen sporthal De Greep (van turnvereniging Kracht & Vlugheid) veilig hield. “Er wordt hier enorm gedeald op de parkeerplaats. Dan ga ik er wel eens naartoe en vraag ik of ze weg willen gaan. Het gaat erom dat je ze op de juiste manier aanspreekt. Die dealers moeten in ieder geval weten dat er wel toezicht is.” Geregeld worden er in het naastgelegen haventje bootje gestolen, of betrapt Rock inbrekers  “Laatst betrapte ik er nog op het dak van de gymzaal. Mensen denken: het is afgelegen, er is niemand. Maar ik ben er wel! Nu nog wel, in ieder geval!”

Door Arne Doornebal – ombudsjournalist bij De Orkaan.