Dit jaar werd de dodenherdenking op 4 mei in Wormerveer niet op de traditionele manier gevierd: geen toespraken, muziek, gedichten of gezamenlijk stilte-moment. Wormerveerders werd gevraagd in de loop van de dag zelf een krans of bloemen te leggen.

Omdat Wormerveer de enige plaats was in de Zaanstreek waar de dodenherdenking op deze ‘sobere’ manier werd gevierd, schoot dat veel Wormerveerders in het verkeerde keelgat. Maar in 2023 is er zeker weer een gezamenlijke plechtigheid.

Dick Zwart, geboren en getogen ‘gladoor’, kondigde dat aan – op persoonlijke titel – na afloop van de plechtigheid bij het graf van Huib van Calsem op de Wormerveerse ‘oude’ begraafplaats aan de Marktstaat.

Dat het Wormerveerse 4 mei-comité de herdenking niet door heeft laten gaan en daar ook geen publiciteit aan wilde geven, is volgens Zwart “jammer en kwetsend voor mensen die de oorlog hebben meegemaakt.” Hij nodigt daarom Wormerveerder uit om volgend jaar op de oude begraafplaats aan de Marktstraat een “herdenkingsbijeenkomst met muziek, toespraken en een ogenblik stilte” te organiseren:

“Ik hoop dat er mensen zijn die dit op willen pakken en daar een mooie traditie van maken”

Op de begraafplaats zijn minstens vier grafmonumenten van ‘vergeten oorlogsslachtoffers’ van de Tweede Wereldoorlog aldus Zwart. Het graf van verzetsman Piet Zwart, de garagehouder uit Wormerveer, staat er ook.

De herdenking in Wormerveer ging niet door omdat het comité het ’te kort dag’ vond om het te organiseren. Daarnaast zouden er problemen met verkeersveiligheid zijn. Het college van B&W van Zaanstad vond het achteraf ook ongewenst dat Wormerveer geen echte herdenking kreeg en wil er voor zorgen dat zoiets niet nogmaals gebeurt. Tjalling Beets van de Vermaning, zei in mei van dit jaar ook al dat niet-herdenken in Wormerveer niet meer mocht voorkomen, ook hij gaf aan een rol te willen spelen bij het organiseren van de herdenking.

Lees ook: Wormerveer wil volgend jaar weer ‘echte’ 4 mei-herdenking (8 mei 2022)