De Mosquito is een geluidsapparaat dat een hoge frequentie uitzendt. Deze apparaten worden geplaats om hangjongeren die overlast geven, weg te jagen. In de Zaanstreek worden er veel Mosquito’s gebruikt.

Ik ben tegen het gebruik van Mosquito’s.

Ten eerste hebben de bewoners in de buurt er heel veel last van. Deze geluidsapparaten hangen vooral in een wijk. In een wijk zijn niet alleen hangjongeren, maar er wonen ook veel kinderen, jongeren en baby’s. Zij kunnen allemaal ook dat hoge frequentie geluid horen. Elke dag lopen veel jongeren die daar wonen langs deze geluidsapparaat. Wanneer ze daar lopen horen ze altijd dat irritant geluid. Ze hebben niets gedaan, maar hebben er toch last van.

Ten tweede hebben de jongeren gezondheidsklachten door dat hoogfrequent geluid. Jongeren die dat geluid horen hebben vaak oor- en hoofdpijn. Ze voelen pijn niet alleen als ze het geluid horen, maar ook als ze niet meer in de buurt zijn van dat apparaatje. In een krantartikel heb ik gelezen dat in een winkelcentrum een Mosquito hangt. De kinderen stoppen hun vingers in de oren om het geluid niet meer horen. Zij hebben heel lang pijn in oren en hoofd, ook soms voelen ze pijn in de keel. Is dat de bedoeling om hangjongeren weg te sturen?

Ten derde voelen de dieren zich ook niet goed door deze piep. De dieren kunnen niet praten, maar horen ze de piepjes wel. Een vrouw woont dichtbij een Mosquito. Haar katten hebben kale plekken en vertonen neurotisch gedrag. Er is een apparaat dat hoge frequentie uitzendt om katten te verjagen. De Mosquito heeft ook hoge frequentie, dus hij is vergelijkbaar met dat apparaat.

Op internet staat dat alleen jongeren die onder 25 jaar kunnen dat hoge frequentie geluid horen, maar dat is niet waar. Een man die in de buurt woont is al 33 jaar, maar hij kan de piepjes heel duidelijk horen, daardoor slaapt hij in het warme weer met raam dicht. Ik laat dat geluid aan mijn moeder horen. Mijn moeder is al 40 jaar, maar zij kan ook heel goed dat piepje horen.

Kortom, de Mosquito’s zijn schadelijk. De mensen hebben er last van, kinderen hebben gezondheidsklacht en zelfs dieren hebben ook klachten ervan. De Mosquito’s moeten verdwijnen uit onze omgeving.

Martina Jin uit H3b

Zaanlands Lyceum H3B
Havo 3 leerlingen van het Zaanlands Lyceum schreven tijdens de les Nederlands van docent Christel Hoffman brieven over de Mosquito. Omdat ze er steeds meer overtuigd raakten dat hier door ZNSTD mogelijk regels worden geschonden, benaderden ze de PvdA die de Mosquito al eerder had aangekaart.

Songül Mutluer bezocht de klas en sprak met de leerlingen. Donderdag dient zij een initiatiefvoorstel in die het gebruik van de Mosquito aan banden zou moeten leggen. Leerlingen van het Zaanlands Lyceum zullen inspreken.

Paul Laport, Fractievoorzitter van GroenLinks Zaanstad laat weten een een groot tegenstander van het gebruik van de Mosquito in de woon- en leefomgeving te zijn:

‘Het is niet alleen irritant voor (hang)jongeren. Veel erger vind ik het dat ook kwetsbare groepen die veel moeilijker hun onvrede kunnen uiten (kinderen, baby’s, dieren) er last van ondervinden. Het middel is erger dan de kwaal, zo schreef ik ook in een blog vorig jaar: Volgens mij kun je als gehinderde succesvol bezwaar maken, maar het kan geen kwaad dat ook nog eens expliciet vast te leggen.’

Eerder schreven wij dit over het apparaatje.