Niemand minder dan performancekunstenaar en antiracismeactivist Naomie Pieter komt zondagavond naar Filmtheater De Fabriek. Niet voor een performance maar voor een inleiding bij de Franse moderne klassieker La haine. De Fabriek vertoont de film als opwarmertje voor het Balina Verhalen Festival, op 26 september door Bureau Discriminatiezaken georganiseerd op vier plekken in Zaandam. 

Het 25-jarig bestaan van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland is aanleiding voor het cultuurfestival in Zaanstad. Ook de film La haine is dit jaar 25 jaar oud en helaas, net als Bureau Discriminatiezaken, nog altijd relevant. Vinz, Saïd en Hubert zijn woedend als blijkt dat hun Algerijnse vriend Abdel, een Arabische jongen afkomstig uit de Parijse voorsteden, tijdens een politieverhoor zo hard is aangepakt dat hij in het ziekenhuis belandt. Saïd en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden om wraak te nemen op de politie. Hevige nachtelijke rellen zijn het gevolg.

Naomie Pieter is een van dé gezichten van de Black Lives Matterdemonstraties in Nederland en een van de oprichters van The Black Queer Archives. De voorstelling zondag 12 september begint om 20 uur. Later deze maand vertoont De Fabriek nog twee films in het kader van het Balina Verhalen Festival. Op 19 september is dat Radiography of a Family en op 26 september een voorpremière van het Oscar genomineerde The Man Who Sold His Skin. Kaarten kunnen gekocht worden via de website.