Onder de noemer roze films komen er regelmatig LHBTIQ+ films en documentaires voorbij in filmtheater De Fabriek. Tijdens ZaanPride zijn zelfs drie titels onder deze vlag te zien: Ammonite met Kate Winslet en Saoirse Ronan als negentiende eeuwse love interests aan de Engelse kust, het Italiaanse La dea fortuna over twee mannen die opeens de verantwoordelijkheid over twee kinderen krijgen én de door ZaanPride (i.s.m. TranScreen) gepresenteerde documentaire Changing the Game op vrijdag 11 juni, met een voorwoord van windsurfer Laura van Beckhoven.

Iets later in de maand, in de premièreweek met ingang van donderdag 17 juni, heeft De Fabriek nog een documentaire die hierbij aansluit. Het prachtige Franse Petite Fille van regisseur Sébastien Lifshitz. In deze documentaire volgt Lifshitz de zevenjarige Sasha die geboren is als jongen maar ervan droomt een meisje te zijn. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij, maar de dorpsgemeenschap heeft er maar wat moeite mee. Sterker nog, als Sasha’s moeder in een van de eerste scènes bij de huisarts advies wil inwinnen, vraagt hij haar of ze misschien niet liever een meisje had willen hebben. Zou daar de oorzaak in kunnen liggen?…

De onwetendheid, zelfs bij lokale medici, is schrijnend. Ondertussen is het voor de jonge Sasha maar wat moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil. Petite Fille toont zowel de strijd van een gezin tegen hun vijandige omgeving als hun dagelijkse beslommeringen. Alvast een tip dus, deze innemende documentaire over de LHBTIQ+ strijd die al jong begint, nog voordat seksualiteit een rol speelt. 

Petite Fille is vanaf 17 juni te zien in Filmtheater De Fabriek. Exacte speeltijden worden op maandag 14 juni bekend.