Enthousiast werd buurttuin De Groene Oase in Poelenburg in 2017 geopend met veel publiek en onder groot gejuich, maar helaas is het er nu een stuk stiller. Bij de Orkaan vinden wij dat doodzonde, dus vroegen wij ons af wat hier nou eigenlijk is gebeurd. Wij spraken met Hüsnü Polat, oud PvdA-raadslid, en nu betrokken bij de stichting die verantwoordelijk is voor het project. 

Hüsnü vertelt hoe het project werd opgericht om de buurt bijeen te brengen en te zorgen voor een connectie voor de bewoners in Poelenburg. Door de bewoners zelf mee te laten helpen aan de tuin, is de tuin een ideale plek om anderen te leren kennen, of zelfs met je gezin te genieten. 

De Groene Oase was vanaf het begin al een milieubewust project, gericht op het laten zien hoe mensen circulair kunnen omgaan met de natuur en er ook iets van terug kunnen krijgen. Zoals in het beleidsplan van het project staat beschreven: “het is voor en door bewoners”. Maar waar is het dan misgegaan? 

Wanneer Hüsnü terugkijkt, vertelt hij ons dat het allemaal organisatorisch niet zo soepel is verlopen. Door ‘miscommunicatie’, ‘situaties in het bestuur’ en de ‘samenwerking met de gemeente’, heeft de stichting geen mogelijkheid gehad om hun plannen waar te maken. 

Ook heeft de stichting het niet makkelijk om de tuin te onderhouden. Hüsnü beschrijft hoe moeizaam het is om met hun kleine groep vrijwilligers de tuin schoon te houden. Het is ook voorgekomen dat mensen hun grofvuil in de buurttuin plaatsten terwijl dit natuurlijk niet de bedoeling is. 

Maar…. er zijn plannen. Er liggen projecten klaar om de buurttuin aantrekkelijker te maken voor de bewoners, zoals evenementen en acties. Ook heeft de stichting ideeën om de plek aangenamer te maken, voor mens en dier. Denk hierbij aan picknicktafels en een kookruimte, maar ook insectenhotels en een plekje voor wormen. Het enige wat nog mist, is de financiële steun. Kortom, de visie is er, maar het geld ontbreekt. 

Op het voetbalveld ernaast klinkt het geluid van spelende kinderen, en de geur van eten hangt in de lucht. In de moestuintjes kun je de plantjes bijna zien groeien, en in het duivenhok lijken de duiven het best naar hun zin te hebben. Zelfs op de grauwe dag waarop deze foto’s zijn genomen ziet de buurttuin eruit als een echte groene oase met potentie.

Door Sanchita Parajuli.