Aan het eind van het item over de media-aandacht voor de Poelenbrugse vlogger Ismail Ilgun in DWDD, vraagt Matthijs van Nieuwkerk aan de hoofdpersoon: “ben je weer aan het vloggen?”. Ismail toont de camera: “Yes”.

Afgelopen maandag plaatste hij al zijn eerste na de arrestatie, een voor zijn doen ultrakort filmpje (minder dan 1 minuut): “Ik ben er nog steeds!”

Dat Ismail drie weken na zijn optreden bij Pauw bij DWDD mocht aanschuiven was al bijzonder. De hysterische concurrentie tussen de twee talkshows betekent meestal dat wanneer je bij de een op bezoek was, je niet meer welkom bent bij de concurrentie.

De uitzending was zelf ook aanzienlijk minder hysterisch dan de media-aandacht die eraan vooraf. Het hele circus kwam overigens wel langs, het ’tuig van de richel’ van Mark Rutte, de zonnebrillen, de mishandelde fietser, de Pauw-uitzending.

Ismail zat er samen met Haki Taylan (aangeduid als hangjongere uit Polenburg) en Kees de Koning van platenlabel Top Notch.

Matthijs van Nieuwkerk over het optreden bij Pauw: “Mensen kregen een hekel aan jullie, begrijp je daar iets van? Ismail:

Ja, als ik zo terug naar de beelden kijk, ja, het was niet ’the best way to do it’, ik heb meer met emoties en met agressiviteit gereageerd, ik kon het heel goed aanpakken, maar ik heb het gewoon verpest.

Ismail en zijn vrienden hadden zich niet echt voorbereid op het gesprek, ze wisten zelfs niet waar ze terecht kwamen:

Het was allemaal nieuw voor ons. Ik kende Pauw niet, ik had nog van zijn bestaan gehoord voordat ik naar Pauw ging.

Ik werd ook door Giel Beelen gebeld, ik zeg ‘hallo’, hij zegt ‘ja je spreekt met Giel’, ik zeg ‘Giel, die ken ik niet’, hij zegt ‘ja, Giel Beelen’. Ja, die ken ik ook niet. Hij zegt “Radio 3FM”. O, radio, ja okay.

Volgens Matthijs van Nieuwkerk ging het echt mis bij het fragment waarbij iemand van zijn fiets getrokken werd. “Wij vinden het schandalig als er iemand van een fiets wordt getrokken”.

Kees de Koning: “hij filmt dat toch? Er zijn toch meer programma’s die dat doen?” Van Nieuwkerk: “Hij is toch één van die jongens“. De Koning: “Hij is toch niet één van de jongens die een klap geeft, hij is toch aan het filmen?” Van Nieuwkerk: “We hebben de indruk dat dat één grote groep is“. Ismail: “het gebeurt“. Van Nieuwkerk: “dus jij bent een journalist in Zaandam?“. Ismail:

Zoiets, ik ben gewoon een jongen met een camera, thats’ it, ik ben in die groep, ik zeg tegen niemand wat ze moeten doen. Ik forceer ook niks, ik film gewoon.

Volgens Ismail is hij niet alleen opgepakt wegens opruiing maar ook voor het aanzetten tot haat en geweld en discriminatie. Hij heeft nog steeds een gebiedsverbod.

Hieronder het volledige item in DWDD

 

Hieronder het eerste vlog van Ismail dat na de arrestatie is verschenen.