J. Bakker… ‘de man die deining bracht’

Wormerland en Oostzaan vrezen de gemeentelijk herindeling. Onderdeel worden van Zaanstad is een gevreesde optie.

50 jaar geleden speelde dat ook al. Wormer verzette zich eensgezind tegen Zaanstad. Eensgezind? Nee, er was één man voor aansluiting. Zijn optreden zorgde ervoor dat burgemeester Loggers hem dreigde van de publieke tribune bij de gemeenteraad te laten verwijderen.

Door Piet Bakker

Tijdens een raadsvergadering in januari 1972 in Wormer liepen de gemoederen hoog op. Aan de orde was de aanvraag van het actiecomité ‘Wormer Binnen Zaanstad’ voor subsidie van 1000 gulden “voor het benaderen van Tweede Kamerleden, het maken van affiches en het beleggen van een openbare bijeenkomst”.

Aanvrager was de heer J. (Jaap) Bakker die ook het enige lid van het actiecomité was. Bakker had die aanvraag vooral gedaan omdat hij zich geërgerd had aan de aanvraag van het actiecomité ‘Wormer Buiten Zaanstad’ dat van de gemeente 1000 gulden kreeg “voor het benaderen van Tweede Kamerleden, het maken van affiches en het beleggen van een openbare bijeenkomst”.

Hij vond dat gemeentes geen subsidies moesten geven aan actiecomités die uitsluitend bedoeld waren om zichzelf in stand te houden, “men vecht hier in Wormer voor z’n eigen standje”. Maar als dat comité die 1000 gulden kreeg, zou een comité dat het omgekeerde wilde, dat natuurlijk ook kunnen krijgen. Die vlieger ging niet op, die 1000 gulden kwam er niet.

Toen KVP-raadslid Boon tijdens de raadsvergadering zei dat het actiecomité onjuiste informatie verspreide, riep Bakker vanaf de publieke tribune dat Boon stond te liegen. Burgemeester Loggers zei dat Bakker zijn mond moest houden, Boon ging door en Bakker herhaalde zijn uitspraak – Loggers greep opnieuw in en Bakker deed geen derde poging, “ik wist dat pas de derde keer de burgemeester de ‘sterke arm’ zou mogen inschakelen, dus twee keer was wel genoeg.”

Zijn ‘actie’ was vooral een tegenactie zei hij tegen De Typhoon: “ik vindt dat een gemeente zich verre moet houden van actiecomités”.

De niet toegekende subsidie leidde tot veel publiciteit in de Zaanlander en De Typhoon, maar niet tot aansluiting van Wormer bij Zaanstad. Wel moest ‘Wormer Buiten Zaanstad’ voor het werk van gemeenteambtenaren gaan betalen die de spandoeken van het actiecomité hadden opgehangen. De rest van het geld ging naar een receptie toen bekend werd dat Wormer buiten Zaanstad bleef.

Jaap Bakker (1927-2016) was mijn vader, hij was bollenboer in Oostwoud en verhuisde in 1966 naar Wormer.

door Piet Bakker (redacteur De Orkaan)

Mijn vader en ik in 2015, terug bij de tulpen
Deel dit artikel:

4 reacties op J. Bakker… ‘de man die deining bracht’

 1. Maria Fuentes schreef:

  Wat was Jaap een geweldige man! Hij wordt gemist.

 2. Hans Dekker schreef:

  Jaap en Aaltje Bakker, waren geweldige buren met het hart op de juiste plaats.

 3. Alexandra Blaes schreef:

  Mijn supergeweldige fantastische te gekke lieve schoonvader Jaap!

 4. wim kerkhoven schreef:

  Met Jaap heb ik nog eindjaren 60 in de avonduren MO Econmie gestudeerd. Geweldige man. Samen met zijn lieve vrouw Aaltje heel gastvrij en sociaal.
  Echte vrijdenkers Mis ze nog elke dag.
  Piet en Marjon wees trots op zulke ouders.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *