J.H. Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen, onder meer betrokken bij de ontwikkeling van het Sportfondsenbad in de Mauvestraat, is failliet. De ontwikkeling van het Sportfondsenbad wordt daarmee zeer onzeker. (Zie *Update voor reacties.)

Aannemer HSB-Bouw heeft de hekken bij het bad weggehaald en de gereedschappen in het gebouw verwijderd volgens de Bewonersvereniging Schilders en Waddenbuurt en Koog Bloemwijk.*

De gemeente Zaanstad heeft het pand aan Bakker verkocht “ondanks de vele waarschuwingen, dat voor een scenario zoals zich dat nu heeft afgespeeld moest worden gevreesd” aldus de bewonersvereniging.

Op het gebied van faillissementen, onafgemaakte projecten, mislukkingen en onbetaalde rekeningen heeft Bakker inmiddels een reputatie opgebouwd.

Paramedisch centrum
In het sportfondsenbad zou een paramedisch centrum moeten komen. Maar het project kwam niet van de grond. In het Van Raaltepark kwam overigens wel zo’n centrum.

sportfondsenbad impressie binnen

Bakker is berucht in de buurt omdat bij een eerder faillissement de bewoners van het complex op het Van Raaltepark met grote schulden zijn opgezadeld. Ook heeft hij ooit het plan gehad om het havenkantoor op de Oostkade te herbouwen in oude stijl.

Zaanse Ontwikkelings Maatschappij
In februari 2015 ging al de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij failliet, één van de poten van het bedrijf van Bakker. “De historie van bouwbedrijf Jan Bakker Zaandam, de Zaanse Bouw Maatschappij en de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij kan dan ook in grote lijnen worden gezien als de historie van JH Bakker Bouwprojecten BV.” aldus de website van J.H. Bakker.*

In de zomer werden de kantoren van J. H. Bakker in het voormalige Rochdale-pand op het Eiland ontruimd. Vanaf 2013 werd het kantoorgebouw door www.mooitehuur.nl van JH Bakker Bouwprojecten BV geëxploiteerd. Volgens Bakker is er wel ontruimd en was er een “juridische strijd” tussen eigenaar Rochdale en zijn bedrijf, maar het conflict ging niet over de huurafdracht maar over de afnamedatum van het gebouw, Bakker huurde namelijk met “recht op koop”.

Op 4 december 2015 werd J.H. Beheer B.V. failliet verklaard. Het bedrijf handelde onder de naam van J.H. Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen in Wijdewormer, gevestigd aan de Zuiderweg 75.

Monet
Ook was het bedrijf betrokken bij de herbouw van het Monet-theehuis aan de Westzijde. Dat wordt nu als kantoorruimte via mooitehuur aangeboden. Volgens Bas Husslage van van Stichting Monet in Zaandam heeft het faillissement geen gevolgen voor het Thee- en Luchthuis en voor het Atelier van Monet dat in het Luchthuis gerealiseerd wordt.

Foto links boven van de website van de Bewonersvereniging Schilders en Waddenbuurt en Koog Bloemwijk.

UPDATE*

Jan Hein Bakker (zie ook comment hieronder) meldt overigens dat “het niet waar is wat u zegt. J H Bakker is niet failliet. Ook JH Bakker bouwprojecten BV niet. Alleen een BV met een Belgisch juridisch probleem.” Het zou volgens Bakker om een jaar jaren slepend juridisch conflict gaan.

Hier de bron van de informatie:

JH beheer

wijdewormer bakker

Het gaat dus om het bedrijf “J.H. Beheer B.V.” dat handelt onder de naam “Jh Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen”. Het bedrijf is gevestigd aan de Zuiderweg 75 in Wijdewormer (naast restaurant het Heerenhuis).

In onze eerste berichtgeving hebben we geschreven dat “JH Bakker Bouwprojecten BV” failliet was, dit in navolging van Bewonersvereniging Schilders en Waddenbuurt en Koog Bloemwijk. Maar dat is dus onjuist, het is een andere BV: Jh Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen.

Op hetzelfde adres (Zuiderweg 75) is wel “JH Bakker Bouwprojecten B.V.” gevestigd evenals “mooitehuur”, de website waar het Sportfondsenbad, het Monethuis en Hotel Kalverschans worden aangeprezen.

Volgens Bakker zijn er geen gevolgen voor het Sportfondsenbad, dat overigens geen eigendom van JH Bakker Bouwprojecten BV is maar van Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad, dat ook gevestigd is op Zuiderweg 75, Bakker: “er zijn wel zeven BV’s op dat adres gevestigd.” Met HSB-bouw is Bakker “in gesprek in afwachting van huurders”. (Dit is een onjuiste voorstelling van zaken door Bakker, de aandelen van de investeringsmaatschappij zijn namelijk voor een deel in eigendom bij JH beheer BV.)

Volgens Bakker heeft “J.H. Beheer B.V.” / “Jh Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen” niets te maken met “JH Bakker Bouwprojecten BV”.

Bakker stelt in een reactie dat hij “sinds 2006” al niets meer met de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij te maken heeft.