Jan Coster, tot begin deze maand rector van het Zaanlands Lyceum, neemt met een paginagroot interview in NRC afscheid van het Zaanlands en het onderwijs.

Ouders moeten geen conflicten uit de weg gaan volgens Coster, tolerantie (ook ten opzichte van de rector die zelf homo is) is een belangrijke waarde op school, de overheid wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, de leerlingenbegeleiding is met grote sprongen vooruit gegaan, een goede leraar kan na 20 jaar een ‘slechte’ leraar zijn geworden.

Een greep uit de uitspraken:

“Het gevolg van meegaande ouders is volgens Coster dat kinderen minder weerbare volwassenen worden dan vroeger. Ze zijn geen tegenslag gewend. Ze leren niet dat je soms gewoon moet buffelen om iets te bereiken”

“Het is geen geheim, iedereen weet hier: ook de rector is homo.”

“En dan zijn er de ouders, de scholen en het ministerie die zo trots zijn dat steeds meer kinderen een hoog diploma halen. Wat een fictie. Je hebt een steeds hoger diploma nodig voor simpele baantjes.”

“Als je begint als goede leraar, maar het twintig jaar later precies hetzelfde doet, dan ben je een slechte leraar geworden.”

Lees het het online of via Blendle (29 cent).

(foto van Merlijn Doomernik via het Twitter-account van NRC)