D66-raadslid Jan de Vries staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op en onverkiesbare lijst bij zijn partij. Maar De Vries vindt dat hij “nog niet klaar is”. Als hij genoeg voorkeurstemmen krijgt op 16 maart 2022 zal hij zijn zetel gewoon innemen.

Die kans is groot volgens De Vries (Krommenie): “elke keer dat ik gekozen ben, had ik genoeg stemmen voor een voorkeurszetel”.

Dat De Vries niet op een verkiesbare plek staat, is het gevolg van een regel van het landelijke bestuur van D66 waardoor raadsleden na een aaneengesloten periode van 12 jaar geacht worden niet in de raad terug te keren. Volgens De Vries is dat een beetje ‘zeurpieterig’ van het bestuur, “oudgedienden zoals ik en Martin Hoek hebben daar moeite mee. Bovendien bestaat de kans dat het collectief geheugen verdwijnt uit de raad.”

De Vries wil zich – als hij wordt herkozen – vooral inzetten voor jongerenhuisvesting, waarom er (“nomdedju”) nog geen Tiny Houses in Zaanstad zijn, is voor hem een grote ergernis. Dat ‘inzetten’ wil hij zeker twee jaar doen, dus als er genoeg Klaine Hoisies komen, stapt De Vries in 2024 alsnog op.

20 dienstjaren

Jan de Vries zat van 1990 tot 1998 in de raad en daarna vanaf 2014 tot nu, samen 20 dienstjaren (alleen Ruud Pauw van ROSA heeft een nog langere staat van dienst, hij zit vanaf 1998 onafgebroken in de raad).

De Vries staat niet op één van de eerste 9 plekken op de ‘advieslijst’ van D66, de leden moeten zich daar morgenavond nog over uitspreken. De volgorde kan nog veranderen.

D66 heeft nu drie zetels (De Vries: “we kwamen er geloof ik 60 tekort voor een vierde”). Als De Vries via voorkeurstemmen wordt gekozen, kan dat slecht nieuws zijn voor raadslid Rob Karst (3e) en fractie-assistent Thijs de Lange (4e). Steunfractielid Merel Kingma staat op een verkiesbare 2e plaats.

Als D66 toetreedt tot het college en een wethouder (Hoedemaeker?) vanuit de fractie levert, schuift iedereen een plekje op. Dat is geen ondenkbaar scenario. De huidige D66-wethouder Annette Baerveldt is ‘ingevlogen’ vanuit Velsen nadat haar voorganger Sanna Munnikendam zich gedwongen zag om af te treden. Dat er opnieuw iemand van buiten wordt gevraagd, is niet erg waarschijnlijk.