Een opmerkelijke politieke transfer in Zaanstad: voormalig D66-raadslid Rob Karst wordt fractie-assistent bij Lokaal Zaans, de partij van Marianne de Boer. Karst komt ook op de lijst van LZ bij de verkiezingen van 2026.

Krommenieër Karst is tegenwoordig projectleider bij de greenbusinessclub Zaanstad Mobiliteit en Energie en bestuurslid van de Ondernemers Vereniging Zaanstad Zuid (OVZZ). Ook is hij actief in Krommenie bij acties voor een gezondere omgeving.

Karst zat tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in de gemeenteraad voor D66, maar “voelt zich meer thuis bij een echt lokale partij en de standpunten van Lokaal Zaans” aldus het persbericht van Lokaal Zaans. Karst komt ook op de kieslijst van Lokaal Zaans voor de volgende gmeenteraadsverkiezingen.

Fractievoorzitter Marianne de Boer:

“De grote schat aan kennis en ervaring is voor ons van grote toegevoegde waarde. Ook toen Rob nog raadslid was hebben wij altijd goed samengewerkt en ons hard gemaakt voor onder andere de verbetering van de leefbaarheid en afname verkeersdrukte in Zaanstad Noord. Dat gaan we nu binnen dezelfde partij doen”.

Uitstel Zero Emissie Zones

Karst zal zich volgens LZ “blijven inzetten voor het doortrekken van de A8-A9, uitstel van invoeren van de Zero Emissie Zones, zodat zekerheid voor ondernemers gegarandeerd is.”

Formeel heet Lokaal Zaans ‘Groep De Boer’ in de raad van Zaanstad. De partij deed immers niet mee met de verkiezingen maar ‘ontstond’ toen Marianne de Boer zich in november 2023 afsplitste van DZ waarvoor ze in 2022 in die raad was gekomen. Daarvoor zat ze voor de VVD in de raad en splitste zich in 2019 af om Lokaal Zaans te vormen (eerst heette die partij Liberaal Zaans). In 2022 besloot LZ niet mee te doen aan de verkiezingen, Marianne de Boer meldde zich wel bij DZ waarvoor ze in de raad kwam.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Lokaal Zaans en eerder nieuws op De Orkaan. Foto boven van de De Orkaan (Rob Karst met geheime stukken), onder: D66 bij de campagne van maart 2022 met Karst als derde van rechts.