Dat het pand van Dekker bij Plein 13 in Wormerveer verpaupert is een doorn in het oog. De laatste eigenaren hadden plannen die uiteindelijk bleven kleven in de stroperige procedures van Zaanstad. 

Vorig jaar verkochten zij -zwaar teleurgesteld- het pand aan wie het weet mag het zeggen (‘geen commentaar’ en ‘we weten het niet’ kregen wij toen te horen van de verkopers’) waarna er meer ramen sneuvelden, meer fikkies werden gestookt en er meer werd rondgepist. 

Hoe dan ook, ter redactie werd net het plan opgevat om eens dieper in de plannen voor het iconische pand te duiken toen we gisteravond laat mail kregen van Cees Zwart. Hij maakte een filmpje waardoor je zowel de schoonheid, de geschiedenis als ook het verval ziet. Na het filmpje lees je de begeleidende tekst van de mail van Cees: 

‘Vanaf 1966 tot 1973 heb ik met mijn ouders tegenover dit pand gewoond. Ik kan niet zeggen dat het toen veel indruk op me heeft gemaakt. Op de linker bovenverdieping woonde een gezin met volgens mij een dochter. Die huppelde zo nu en dan door de kamer. En nooit heb ik geweten wie dat gezin was. Terwijl ik daar toch zeven jaar tegenover woonde. Ik zal daar waarschijnlijk niet meer achter komen. Maar goed dat is natuurlijk helemaal niet zo belangrijk. Wat ik me toen niet heb gerealiseerd is hoe beeldbepalend en monumentaal dit pand was en nog is. En hoe verdrietig het zou zijn als het door bureaucratische onwil of ordinair winstbejag zou verdwijnen voor een lelijk eenentwintigste eeuw stuk architectuur.’

Wij zijn nu erg benieuwd naar die huppelende dochter…

Door: Merel Kan, informatie en beeld Cees Zwart en Orkaan-archief