De twee ‘nieuwe’ varianten voor de A8-A9-verbinding worden op maandag 26 mei gepresenteerd tijdens een informatieavond in het provinciehuis van Haarlem. Het gaat om een verdiepte aanleg van de N203 door Krommenie en een nieuwe verbinding langs de wijk Kreekrijk in Assendelft. Beide opties werden eerder al afgeschreven, maar zijn nu opnieuw onderzocht.
Aanleiding voor het hernieuwde onderzoek zijn de torenhoge kosten van het oorspronkelijke Voorkeursalternatief – inmiddels richting een miljard euro – en het uitblijven van een financiële bijdrage van het Rijk. De provincie moest dus opnieuw kijken naar goedkopere en beter inpasbare oplossingen en zijn daarom twee alternatieven opnieuw tegen het licht gehouden.
Alternatieven
Het eerste alternatief, de zogeheten ‘nul-plusvariant’ (nummer 2), bestaat uit een verdiepte aanleg van de N203 dwars door Krommenie. Deze variant is bedoeld om doorgaand verkeer ondergronds af te wikkelen, maar roept de nodige vragen op. Zo is de verwachting dat het juist méér verkeer aantrekt, zijn er knelpunten bij de aansluiting op de N246, en is het kruisen van de Jan Brassertunnel een groot technisch obstakel.
Het tweede alternatief buigt bij restaurant De Krokodil en Fort aan den Ham af van de N203, loopt langs de wijk Kreekrijk en sluit via een tunnel onder de Dorpsstraat van Assendelft aan op de A8. Ook deze route (bekend als variant 7) is problematisch. De weg komt dicht bij – of volgens sommige bewoners zelfs deels over – de nieuwe woonwijk Kreekrijk te liggen, en waarschijnlijk moet een deel van het terrein van Sporting Krommenie worden opgeofferd. Hoewel de provincie beide varianten ‘robuust’ noemt, blijkt uit eerdere beoordelingen dat ze op meerdere punten gevoelig en lastig uitvoerbaar zijn.

Golfbaanvariant
Ook wordt er een derde alternatief besproken. Niet als daadwerkelijke optie, maar puur ter vergelijking: het golfbaanalternatief, het officiële Voorkeursalternatief uit 2021. Deze route loopt vanaf de A8 bij Assendelft langs de golfbaan van Heemskerk naar de A9 bij Beverwijk en doorkruist de Stelling van Amsterdam, een UNESCO Werelderfgoed. En dat is precies het probleem.
UNESCO-adviseur ICOMOS noemde het plan in 2022 ongeschikt vanwege de aantasting van het erfgoed. Daarmee is het alternatief feitelijk van tafel, al wordt het op 26 mei nog één keer naast de andere twee gelegd om de verschillen duidelijk te maken.
De bijeenkomst is bedoeld voor raadsleden, Statenleden en leden van de Regioraad van de Vervoerregio Amsterdam. Gedeputeerde Jeroen Olthof (voormalig wethouder van Zaanstad) presenteert samen met betrokken experts de resultaten van het trajectonderzoek. De avond moet duidelijk maken of een van de twee alternatieven alsnog als robuuste, haalbare oplossing verder kan worden uitgewerkt.
Door Nick Boeske. Info: Raadsinformatiesysteem Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan en informatie van de projectwebsite van de Provincie. Foto: Orkaan-archief.
Als dat Erfgoed zo een probleem is dan moet je bijna alle snelwegen,spoorlijnen , hoogspanningslijnen en waterwegen rond Groot Amsterdam opbreken, ze lopen allemaal wel ergens door die Stelling heen.
Gewoon verdiept aanleggen en je niet door zo een onbelangrijke club laten gijzelen.
Denk aan de bevolking en haal die doorgaande auto's uit de bebouwing
Het eerste klopt niet wat je zegt. Het vaststellen van Unesco is op een bepaalde datum gedaan, en geld vanaf dat moment in de huidige status als beschermd erfgoed. Spoorlijnen en wegen die daarvoor zijn aangelegd zijn daar dan ook in meegenomen.
Blijft buiten kijf dat het belachelijk is iets als een "schootsveld" in tact te laten waar niemand gebruik van maakt en dit te gebruiken om het plan te bombarderen. Dan halen ze de status er maar af en dienen ze hem daarna opnieuw in.
Een verdiepte weg door het landschap geeft een mooie invulling aan de vraag en de belofte van 50 jaar oud. De verkeersdruk is enorm hoog over de provincialeweg en wordt alleen maar meer bij de 0+ variant. We hebben in Krommenie al genoeg fijnstof van Vliegtuigen,Tata Steel en huidig weggebruik.