Jonker Juffer (Woningbouwimpuls #8)

Op het oude Boerejonkerterrein in Zaandam moeten 102 woningen komen, waarvan 90 voor sociale huur.

Het complex Jonker Juffer wordt gebouwd door ZVH. De wooncorporatie onderzoekt of een deel bestemd kan worden voor senioren met een zorgvraag.

Zaanstad heeft van het Rijk € 20,6 miljoen gekregen om de woningbouwplannen te versnellen in het centrum van Zaandam en in de Kogerveldwijk. Zaanstad gaat dat besteden aan het inrichten van de openbare ruimte (parken) en de infrastructuur (parkeren, wegen). De twee gebieden omvatten 25 verschillende bouwprojecten. De Orkaan loopt al die plannen de komende weken langs. Vandaag: Jonker Juffer.

“Jonker Juffer houdt de herinnering levend aan zaag- en oliemolen De Jonker en paltrokmolen De Juffer”

Waar komt het?

Het terrein ligt aan de Jufferstraat 4, op de hoek van de Scholtenstraat naast de Aldi.

De naam Jonker Juffer verwijst naar molens De Jonker en De Juffer die hier rond 1670 stonden. In 1958 opende Centrale Werkplaats De Boerejonker op deze plek.

Nu zijn er nog bedrijfjes in gevestigd, zoals ‘Hond en Kat aan de Zaan’, klussenbedrijf Habro en reclamebedrijf See You Sign. Ook de Techniek Campus zit in één van de panden. Volgens Zaanstad hebben de meeste huurders nieuwe locaties gevonden. Alleen Hond en Kat heeft nog een doorlopend huurcontract dat in 2023 afloopt. (zie onder bij UPDATE)

Zie de kaart onderaan dit artikel voor de precieze locatie.

Wat komt er?

Het bidbook van Zaanstad:

Met ZVH wordt onderhandeld over het aangaan van een anterieure overeenkomst. Belangrijke aandachtspunten daarin zijn de realisatie van publieke voorzieningen in de plint van het nieuwe gebouw en het vinden van een oplossing voor het parkeren. In samenhang daarmee wordt ook gesproken over het deels bouwen van de sociale huurwoningen voor specifieke doelgroepen. De businesscase rust 100% risicodragend bij ZVH.

Het plan wordt maximaal zeven woonlagen hoog aan de Scholtenstraat en de langs de Jufferstraat. Tegenover de Aldi en aan het plantsoen wordt in drie lagen gebouw voor de vrije sector. Op de begane grond langs de Dr. H.G. Scholtenstraat is ruimte voor commerciële of maatschappelijke ‘voorzieningen’.

Er komen minimaal 240 fietsparkeerplekken en 57 autoparkeerplaatsen (inpandig): 12 voor de 12 koopwoningen en 45 voor de 90 sociale huurwoningen.

Zaanstad wil ook een wandel- en fietsroute van het Zilverschoonplein via het Jonkerplantsoen naar een “openbare verblijfsplek aan de Zaan”.

Hoever is het plan al?

Zaanstad verwacht dat eind 2021 het bestemmingsplan is vastgesteld en dat in 2022 begonnen wordt met de sloop en de bouw. In 2023 moet het complex opgeleverd worden.

Zijn er dingetjes?

Niet echt, wethouder Songül Mutluer stuurde deze week de plannen naar de raad. De planning lijkt realistisch. (Hond en Kat moet nog wel een nieuw plekje krijgen.)

UPDATE: na plaatsing van dit artikel kwamen er reacties van Habro en SeeYouSign (zie onder), zij hebben nog geen nieuwe locatie. Samen met het huurcontract van Hond en Kat is dit nu dus wel een dingetje. We hebben de vraag uitgezet bij de gemeente.

Lees ook: Huurders Jufferstraat hebben nog geen nieuwe plek

Zijn er plaatjes?

Ja. Dam+Partners tekende voor de eerste ontwerpen.

Impressie vanaf de Scholtenstraat (Dam+Partners)
Impressie vanaf Jonkerplantsoen (Dam+Partners)
Bovenaanzicht uit bidbook
Plattegrond
De situatie nu (Google Street View)

Alle projecten op de kaart


Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over Jonker Juffer.

Bronnen: Bidbook Zaanstad, RIB Zaanstad, projectplan Jonker Juffer.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Harm Brouwer

  Weet niet waar Zaanstad de info vandaan heeft maar de meeste huurders hebben nog geen andere locatie gevonden.

  • De Orkaan

   Dit is de tekst uit de informatie die de wethouder aan de raad stuurde: “Direct betrokken zijn uiteraard de huidige huurders. Deze hebben inmiddels nieuwe locaties gevonden. Alleen Hond en Kat beschikt nog over een doorlopend huurcontract.” We hebben het meteen aan de wethouder gevraagd, zodra we wat horen plaatsen we een update.

 • Jasper van Alphen

  Waar kun je je inschrijven

 • Wij van See You Sign hebben helaas ook nog geen nieuwe locatie gevonden. Krijgen daarbij ook geen hulp van ZVH of de Gemeente!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *