De emissievrije zones staan voor de deur. Vanaf 1 januari 2026 worden in het winkelgebied van Zaandam alleen ‘schone’ vracht- en bestelauto’s toegelaten. In Krommenie en Wormerveer is de maatregel uitgesteld. De zero emissie zones zijn onderdeel van de EU-klimaatdoelstellingen om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

In deze serie over de zero emissie zones (ZEZ) interviewen we onder meer raadsleden uit Zaanstad. Dit biedt jou de kans om meer te weten te komen over de standpunten en visies op de maatregel. Vandaag gaat De Orkaan in gesprek met Jos Kerkhoven (DZ).

Wie is Jos Kerkhoven?

Jos Kerkhoven is al twintig jaar gemeenteraadslid voor Democratisch Zaanstad (DZ) en woont al 16 jaar in Zaanstad, eerst in Westknollendam en nu in Wormerveer. Hij houdt zich als raadslid onder andere bezig met strategische ontwikkeling, beleidscoΓΆrdinatie en milieuvraagstukken. Hij is een uitgesproken tegenstander van de ZEZ. De kosten voor ondernemers zijn volgens hem ‘onaanvaardbaar’.

Benieuwd naar het Interview? Klik dan op het audiofragment hier beneden:

Hoe hoopt Jos Kerkhoven dat het verkeer en de logistiek er in 2030 uitziet in de centra van Zaanstad? Bekijk het in de video hier beneden:

Meer lezen over de emissievrije zones?Β Bekijk die artikelen hier.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: interview Jos Kerkhoven en eerdere artikelen. Foto & video: Nick Boeske. Muziek: Hans van Gelder & Hans Wesseling.