In de nacht van vrijdag op zaterdag – 30 september – omstreeks 02.20 uur kwam er bij de hulpdiensten een melding binnen van een waterongeval aan het Zuideinde in Wormerveer. 

Twee jonge mannen die over het Zuideinde reden zagen dat er een auto schuin naast een boom stond met alarmlichten aan. De deur aan de bestuurderszijde was open, maar er was niemand meer bij de auto aanwezig. Vervolgens zagen ze een auto die te water was geraakt in de Zaan. Ze hebben de hulpdiensten gealarmeerd, waarop de politie als eerste ter plaatse kwam.

Omdat het niet bekend was of er nog mensen in de auto te water zaten en het ook niet bekend was waar de bestuurder van de Hyundai I10 was, is er een grootschalige zoekactie opgezet. De politie(helikopter), twee ambulances, het Mobiel Medisch Team en de brandweer werden ingezet.

Duikers

Meerdere duikers van de brandweer Velsen en Zaanstad zijn de Zaan ingedoken. De auto werd door de duikers gevonden en in de auto werd niemand aangetroffen. Daarop zijn de duikers verspreid gaan zoeken in de Zaan naar mogelijke slachtoffers. Tijdens de zoekactie naar (en de latere berging van) de auto lag er een boot van de brandweer in de Zaan om eventueel scheepvaartverkeer tegen te houden. In de nacht willen er namelijk nog wel eens vissers in bootjes varen.

De eigenaar van de auto die in het water lag, bleek een buurtbewoner te zijn. Hij zag alle hulpdiensten al vanuit zijn woning en kwam vertellen dat hij zijn auto op die plek langs de Zaan had geparkeerd. Er zat dus gelukkig niemand in de auto die te water was geraakt. Enige tijd later werd bevestigd dat ook de bestuurder van de Hyundai was aangetroffen. De vader van deze bestuurder is zelf op de plaats van het ongeval gaan kijken. De bestuurder had de auto van zijn vader gepakt en is nog niet in het bezit van een rijbewijs.

Joyrider

De joyrider kwam vanaf de Dubbelebuurt en is vermoedelijk in de bocht naar het Zuideinde de macht over het stuur verloren. Hij is hierdoor eerst vol tegen de Toyota Yaris aangereden, waardoor deze in het water belandde. Vervolgens is de Hyundai tegen een boom tot stilstand gekomen. Na het ongeluk heeft hij de plaats van het ongeval verlaten. Aan de hand van het kenteken kon de politie snel achterhalen wie de eigenaar van de auto is. Na een bezoekje van de agenten werd duidelijk dat er sprake was van joyriding.

Nadat het duidelijk werd dat er gelukkig geen slachtoffers waren kon de zoekactie worden gestaakt. De brandweer van Zaandijk heeft de Toyota uit het water getakeld. Eenmaal op het droge werd duidelijk dat de linker voorzijde een enorme dreun heeft gehad. Deze auto door bergingsbedrijf Van der Eng opgehaald. De Hyundai is opgehaald door bergingsbedrijf Hoogwout.

Bijdrage door Michel Schermer