Kerken Zaanstad zoeken hun weg

De ‘toestanden van Staphorst’ vinden we niet terug in de Zaanstreek. Feit is wel dat veel kerken zoekende zijn hoe om te gaan met de zondagse vieringen.

Zo wordt er al maanden gewerkt met een reserveringssysteem om de diensten te kunnen bijwonen. En een maximum aan het aantal aanwezigen. Dat aantal zal nu weer tot 30 worden teruggebracht.
En zingen: dat deden eigenlijk maar nog maar enkele kerken, sommigen beperkt tot een openingslied en een slotlied. Ook dat zal nu weer verdwijnen.  Hooguit een solostem van een voorzanger(es).  En moeten we bij lopen in het kerkgebouw niet een mondkapje op?  Genoeg om over na te denken. Dus.. de komende tijd wordt het gebruik van internet weer belangrijker. Zoals het uitzenden via een livestream die op een YouTube kanaal terecht komt. (Zoals bijvoorbeeld Doopsgezind Zaanstreek)

Voor wie een beetje op internet zoekt  is er heel wat te zien en te luisteren in de Zaanstreek.  Ook via kerkdienstgemist.nl  Thuis mag je in elk geval meezingen,  tenzij je met anderen samen kijkt.  De ervaring met de on-line diensten is dat ze goed bekeken worden. Vaak ook door leden die normaal niet zo naar de kerk komen en nu in hun ochtendjas met koffie de dienst bekijken, ofwel ’s middags met hun moeder of partner. De drempel om een dienst via je computer te bekijken is veel lager dan om zondagmorgen door de kerkdeur naar binnen te gaan, zeker nu.  Hoe dan ook..  ons kerk-zijn wordt wederom op de proef gesteld.

En hoe het met Kerstmis moet?  We weten het nog niet. Misschien wel met meer een buitengebeuren op het plein voor de kerk waar iedereen dan op kerstavond langs kan lopen.  De toekomst zal het leren.

Kok Klever

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *