Ketengeklungel Oostzaan 

Het laatste woord is niet gesproken over de aanschaf van de nieuwe ambtsketen door burgemeester Marvin Polak van Oostzaan. Maandag wordt het nieuwe sieraad, en haar komst naar het dorp, door de raad onder de loep genomen. 

Woensdag de 30e kregen we de keten in het vizier en we stelden er direct vragen over aan het hoofd van de woordvoering*. Een persbericht volgde 8 april. 

In dat bericht viel te lezen dat de keten aan vervanging toe was. Hergebruik zou bijna net zo duur zijn als de aanschaf van een nieuwe (bedragen worden hierbij niet genoemd). Ook staat er dat:

‘De aanschaf van een nieuwe keten is vanzelfsprekend besproken met het college en met het Presidium van de gemeenteraad.’ 

Pin ons er niet op vast*, maar wij hebben ons rotgezocht in het raadsinformatiesysteem van Oostzaan. De keten komt voorbij in het Presidium van 30 augustus. Als mededeling van de voorzitter. Hij meldt dat er een paar wijzigingen worden aangebracht tegen geringe kosten en dat daardoor de ambtsketen even niet beschikbaar zou zijn. 

Je kan er vraagtekens bij zetten of het Presidium de juiste plek is om de aanschaf te bespreken en wanneer de boel met het college is besproken blijft vooralsnog een raadsel. Verder is niet komen vast te staan dat de ambtsketen daadwerkelijk versleten was.

De opdracht voor een nieuw keten werd eerst bij goudsmid Krista Lust neergelegd. Wij belden haar en vroegen waarom ze de opdracht heeft teruggegeven: 

‘Iets in mij maakte me doodnerveus. Ik vond het een eer dat het aan me gevraagd werd, maar de opdracht voelde niet goed, want het ambtsketen is niet versleten. Ik heb het dertig jaar met liefde onderhouden. De opdracht heb ik teruggeven. Het is een dorp met geschiedenis waar het keten aan vasthangt. Een keten met een ziel.’ 

Lust had de oorspronkelijk ambtsketen best aan willen passen, maar daar kwam ze niet goed uit met de burgemeester. De opdracht ging daarna naar Karel Schermerhorn van de Haarlemsche Zilversmederij. Als we Lust vragen om haar mening over het nieuwe exemplaar zegt ze: 

‘Ik kan niet anders zeggen, de nieuwe ambtsketen is mooi. Maar ik ben toch blij dat ik de opdracht doorgegeven heb.’ 


Onder het stuk van 30 maart reageerde BO’er (Bekende Oostzaner) Jack Woestenberg-Van Dalen ook uitgebreid met vragen over de gevoerde procedure.

*Het hoofd woordvoering beloofde met antwoorden te komen, maar benaderde een journalist van een ander medium met het voorstel de burgemeester te interviewen over de keten. Toen we erachteraan belden kregen we het antwoord dat de burgemeester ervoor gekozen had om niet op ons te reageren omdat hij met de andere journalist eerder ‘een fijn gesprek’ had gehad. Dit, en dan zijn we even heel eerlijk, hebben we nog nooit meegemaakt.

*De verslagen van de Presidiums zijn digitaal niet doorzoekbaar. Ze zijn zo ingericht dat je alles door moet worstelen. Een draak. We hebben het hoofd woordvoering gevraagd waar we de verslagen kunnen vinden, hij komt erop terug.

De foto van de nieuwe keten is gemaakt door Pim Beudeker.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Jan Dirk Schouten

  Bleef het maar bij dit incident. Maar een wob verzoek biedt wellicht een oplossing en meer helderheid. Is de oude keten omgesmolten?? En wat zijn de kosten?? Welke contacten zijn er geweest. Openbaarheid is belangrijk. Goed dat de raad als controlerend orgaan van de gemeente hierhet naadje van ds kous wil weten

 • Dirk Marinus Sr

  Als je een spreekwoord lanceert over een dier dat goed kan klimmen wordt dit meteen verwijderd….bling-bling

 • Louis Dirksen

  Ook in Oostzaan nieuwe bestuurscultuur?

 • Evelien leguit-lust

  Nog geen jaar “aan”, al veel gedoe bij de aanstelling, vrijwel onzichtbaar(waar is ie, wat doet ie), nog geen enkele prestatie van ook maar enig gewicht, maar wel een nieuwe ambtsketen! Grootheidswaan?

  Waar heeft Oostzaan dit aan verdiend?

 • Louis Dirksen

  Ooit vroeg begin jaren vijftig mijn buurjongetje aan overbuurman die een fortuin had verdiend met de handel in eieren waarom hij een Dafje had gekocht in plaats van een Mercedes.

  Zijn antwoord was dat hij zich een Dafje kon permitteren.

  Naderhand begreep ik de diepere betekenis:
  Rijkdom zit niet in wat je showt, net zo min dat overwicht en gezag niet in een gouden ambtsketting zitten…..

 • Dirk Marinus Sr

  Zo kwam de aap uit de mouw….

 • Dirk Marinus Sr

  Toen werd het dingetje…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *