Op 2 juli 2020 nam de raad van Zaanstad een motie aan om een fysieke gedenkplaats voor de Keti Koti herdenking te realiseren naast de Anton de Kombrug in Zaandam. Dat zou vóór 1 juli 2021 – de volgende viering van Keti Koti – moeten gebeuren.

Het duurde allemaal wat langer. Maar begin oktober worden drie voorstellen voor een kunstwerk gepresenteerd in het Stadhuis.

Het kunstwerk moet tussen de flats en het groene park langs de dr. M.L. Kingweg komen. Het wordt volgens de organisatie “een plek om vrijheid en gelijkheid te herdenken”.

De Afrikaanse Diaspora Vereniging Nederland heeft opdracht gegeven voor het kunstwerk. Deze vereniging ondersteunt mensen met een Afrikaanse achtergrond in Zaanstad. Ze werken samen met het Comité 30 juni/1 juli Zaanstreek, de Klankbordgroep Zaanstedelingen van Surinaamse Afkomst en de gemeente Zaanstad.

De ideeën zijn van 2 tot 5 oktober tussen 16:00 en 19:00 uur te zien. De presentatie wordt ondersteund door filmmateriaal en de uitleg van de kunstenaars.

De schilderingen onder de Anton de Kombrug worden binnenkort uitgebreid. De Zaanse kunstenaar Brian Elstak heeft een plan gemaakt voor een schildering op de lange muur van het viaduct. Eind oktober wordt de schildering gemaakt, en in november wordt het werkt onthuld.

Door Piet Bakker. Bron: uitnodiging voor de presentatie. Foto: Rens Kamminga.