Verse verf onder de brug: ‘We are the new ancestors, act accordingly’ betekent zoiets als ‘Wij zijn de nieuwe voorouders, gedraag je daarnaar.’ We denken Martin Luther King, Malcolm X, Rosa Parks en Nina Simone te herkennen tussen het gezelschap. Laat ons weten in de reacties wie u herkent.

Tot nu toe hebben we geen informatie kunnen vinden over de maker(s) of details van het werk zelf, maar we zullen verdere informatie delen zodra die beschikbaar komt. Gezien de afgebeelde personen en de achtergrond van Anton de Kom, vermoeden we dat het overkoepelende thema zwarte gelijkheidsstrijders is. Elk jaar vindt onder de Anton de Kombrug de Zaanse Keti Koti-viering plaats. Vorig jaar werd een eerdere muurschildering onder de brug beklad met hakenkruizen en de racistische leus ‘White lives matter’.

Wie was Anton de Kom?

Anton de Kom was een Surinaamse verzetsstrijder, antikolonialist en schrijver. Hij is vooral bekend door zijn strijd tegen racisme en koloniale onderdrukking in zowel Suriname als Nederland. De Kom wordt gezien als een symbool van verzet en de strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Hij schreef “Wij slaven van Suriname” (1934), een boek dat de uitbuiting en onderdrukking van de Surinaamse bevolking aan de kaak stelde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot De Kom zich aan bij het Nederlandse verzet tegen de nazi-bezetting. Hij werd door de Duitse bezetters gearresteerd en stierf in 1945 in het concentratiekamp Sandbostel in Duitsland.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: Eerdere artikelen. Foto’s: Edwin Kleiss.