Station versierd…

Je kan er verschillend over oordelen. Kunst of Knoeiwerk? Keith Haring en Banksy werden er beroemd mee. Metro’s, treinen, viaducten, tunnels, meterkasten, bruggen en muren zitten vol met ‘pieces’ (want zo heet het in het jargon).

Eén ding is zeker. Een maagdelijke muur is een doorn in het oog van de kunstenaar. Daar moet op gespoten worden.

Het net opgeknapte station Zaandijk Zaanse Schans zat vol met zulke uitnodigende plekken. Eigenlijk is elke piece ook een handtekening. Ratrace herkenden we. Die staat op veel meer plekken in de Zaanstreek. Andere namen: FK, BREP en iets met een Z.

Lees ook: Station Zaandijk Zaanse Schans: nieuwe fietsgleuven

Vier foto’s in de slideshow:

Door Piet Bakker. Foto’s: Petra Hoogkamer.

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Ik weet het, smaken verschillen maar eh, dit heeft niets met kunst te maken dus.
  Als het mogelijk is opsporen die gasten en op hun kosten laten reinigen.
  Graffiti kan ook mooi zijn maar dat heeft hier niks mee te maken.

  • Mars de Lange

   het heeft zeker wel met kunst te maken. deze zogenaamde “handtekeningen” heten “tags” en is meer een manier voor de graffiti writers om een gevoel van actie te krijgen of om hun naam de wereld in te gooien. op deze plekken is het zeker niet gewild om tags te spuiten. maar als we de jongeren meer legalen plekken geven om kunst werken (pieces) te maken dan is dit probleem gelijk een stuk minder.

   • Bep Hogendorp

    Wat een onzinverhaal. Types die dit doen kicken op “verboden”-aspect van ’taggen’. Er is genoeg ruimte voor gedoogde graffiti ‘pieces’ die je als kunst zou kunnen betitelen.

   • Corine Gorter

    Ik denk dat je gelijk hebt, Mars, het is alleen jammer dat die jongeren dat niet zelf aangeven, dat ze meer van dat soort plekken willen. Nu moeten we dat maar raden omdat een net opgeknapt station weer wordt ondergespoten, wat ook niet gewenst is.

 • P. Hoogkamer

  Prachtige kleurstelling..
  kleur in een oostblokachtige tunnel.
  Urbanart leuning en kunst in dezelfde kleur,
  tonen.
  tis me een , genoegen.
  Meer ART van hedendaagse, jonge,mensen.
  Kleur, buiten de lijntjes.

 • Frans Kwast

  Dit heeft niets te maken met wat voor (sub)culturele uiting dan ook! Dit is gewoon vandalisme. Kosten van reiniging voor de belastingbetaler…..!

 • Er hangen toch zeker wel camera’s? Bekijken die beelden, de vandalen opsporen en een levenslang verbod om zich in de openbare ruimte op te houden. (wat neerkomt op huisarrest, laten ze thuis de boel maar onderkliederen)

 • Menno de Haas

  Laten we een piece en een tag niet door elkaar halen. Voor mooie pieces, neem eens een kijkje bij de skatebaan onder de A8, er zitten ware kunstwerken tussen. De gestyleerde handtekening onder/bij zo’n piece heet een tag. Helaas worden de tags ook gebruikt om te laten zien dat je ergens was of om een gebied te claimen. Dat laatste is een beetje als het achterlaten van je plasje, wat in de dierenwereld een gebruikelijke manier is om je territorium af te bakenen.

  • Simone Ronchetti

   Precies

   • Frits Krom

    Precies mijn idee. Ik zie de kunstwerken als “pieces”, kunststuk dus. De handtekeningen, die er over het algemeen uitzien als een pas verdronken spin, heten volgens mij “tag”. Het woordenboek van Van Dale uit 2008 maakt zich er niet vanaf met één enkel woord als verklaring. Pagina 1875 meldt: “tag”= etiket, strookje, identificatieplaatje, insigne, label; stiftje, malie (aan uiteinde v.e veter); gemeenplaats, afgezaagde aanhaling, cliché, te vaak gehoorde uitspraak; aanhangsel, refrein, slotverzen, epiloog, claus; flard, rafel, vuile lap, los uiteinde; lepeltje of glinsterend draadje (aan visvlieg); klis haar, vlok geklitte wol; vraagconstructie (a.h eind v.e zin); tierlantijntje (aan handtekening); laarzenstrop, laarzentrekker; tag, piece, teken, naamtekening (bij graffiti); nummerplaat (v voertuig); staarteind, staarttipje; parkeerbon; arrestatiebevel, naam.

 • Kees Huyser

  Als deze vandalen ooit gepakt worden lijkt het me een goed idee ze het weer te laten schoonmaken met een tandenborstel.

 • Aaf Aafjes

  Broddelwerk, vakantieverveling. Dit is meer muurvervuiling terwijl er prachtige kunstwerken en kleurrijke tags kunnen vloeien uit de spuitbussen van de gebruikers, die ik dan wil betitelen als kunst van een street art kunstenaar. Echter dit is knoeiwerk en mag ook worden schoongemaakt door de prutsers.

 • Aaf Aafjes

  Menno goeie omschrijving. Afbakenen en moet altijd even snel geproduceerd worden zonder pottekijkers. Dan is dit het eindresultaat.
  Daarom stinkt het ook vaak naar pis in de liften op de stations. Afbakenen, met je eigen geur tag.

 • Bep Hogendorp

  Versierd? Eerder verstierd.

 • Bert Versteeg

  De eigenaar heeft hier niet om gevraagd dus is het vandalisme en dus strafbaar.
  Opsporen die gasten, flinke boete geven en de kosten van het schoonmaken op ze verhalen.

 • Michelle Nix

  Deze heten ’tags’, een soort handtekening. Geen pieces. Een piece is meestal met outline, ingekleurd, 3d of schaduw. Wat je op straat aan pieces ziet zijn meestal ’throw-ups’, die worden snel op de muur ‘gegooid’ en zijn vaak minder gedetailleerd dan de pieces die je op legale plekken ziet en die veel mensen wel kunnen waarderen. Als een plek legaal wordt voor graffiti zul je daar ook zeer mooie pieces en characters, portretten etc krijgen. Des te meer legale plekken des te meer graffiti waar de tijd voor genomen kan worden en die gewaardeerd wordt. Ook kan de gemeente graffitikunstenaars een opdracht voor zo’n tunnel geven waardoor er minder tags zullen komen omdat er uit respect meestal niet op elkaars werk getagd wordt. Waalpaintings is zo’n initiatief en heeft al veel graffitikunst in het centrum geleverd. Er kan evt ook met verf gewerkt worden als een opdracht met spuitbussen geen optie is.

 • Karin Singeling

  Kunst? Met de K van KUT.

 • Siem van Westen

  Kunst is door de eeuwen een punt van discussie geweest. Maar waar ik mij over verbaas( nog steeds) is dat de tunnel bij station Zaanse Schans ” versierd” is met onzichtbare kunst. Kan er misschien iemand met een zwarte pen/ spray of wat dan ook deze tekeningen zichtbaar maken dan kunnen we daarna weer discussiëren of dat kunst is of niet . Nu ziet niemand deze kunst!!.siem van Westen

 • Bella Pover

  Had op iets creatievers gehoopt. Dit is alleen je naam achter laten. “Alleen gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen”

 • G. Neto

  Het is een kunst om te begrijpen waarom je denkt dat je een egale grijze muur mooi vindt.

  Een creatief leven toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *