Het nieuwe Skatepark Jagersveld, gelegen tegenover de speeltuin bij het Reitdiep (Kalf), werd afgelopen zaterdag feestelijk geopend. Wethouder Breunesse opende het skatepark officieel vorig jaar november, maar gisteren waren alle betrokken partijen aanwezig om het skateseizoen af te trappen. (onder: filmpje)

Het zonnetje scheen, er klonk lekkere muziek uit de speakers en er stonden leuke stands om de baan heen. Ook buurtcentrum de Bovenkruier was aanwezig met een stand. Zij zullen het toezicht op de baan voor hun rekening nemen. Op de skatebaan werd druk geoefend door jongeren van klein tot groot, ervaren en onervaren. Iedereen met een skateboard, een BMX-fiets, step of rollerskates kan op de nieuwe baan terecht. Sinds de skatesport een Olympische sport is, wordt deze een stuk serieuzer genomen en is het enthousiasme voor deze bijzondere solo sport aanzienlijk gegroeid.

Crazy Life Crazy People

Thomas Deurholt en zijn drie vrienden van CLCP waren als medebedenkers en oprichters van het park aanwezig met een stand en verzorgden de kick-off. CLCP (Crazy Life Crazy People) is het bedrijf dat zij hebben om de skatesport te promoten. Onder andere ontwikkelen zij hun eigen skateboardproducten en zijn er uit een samenwerking met Kesbeke en van Wijngaarde Zaanse Mayonaise al twee mooie decks (het gedeelte waar je op staat) ontworpen en in productie genomen.

De vader van Thomas Deurholt, John Deurholt, ook bekend als Big John en skater pur sang sinds zijn vroege jeugd, nam de EHBO-post voor zijn rekening. Wat geen luxe is, want er zijn regelmatig goede valpartijen. De vier vrienden delen hun passie voor de skateboardsport en zijn een aantal jaren geleden begonnen met het bouwen van een eerste houten skatebaan op het Hembrugterrein. Deze is nog steeds in gebruik. Eigenlijk was dit project de aanleiding voor een professioneler skatepark in Zaanstad. Volgens Thomas was het best lastig om dit project voor elkaar te krijgen:

‘Maar als je zegt dat skateboarden een Olympische sport is, dan gaan er opeens allerlei deuren open.’

Do It Yourself

Omdat de meeste skatebanen en losse halfpipes niet meer voldoen aan de huidige veiligheidseisen en soms zelfs gevaarlijk zijn, wilden zij ergens in Zaanstad een echte professionele wedstrijdbaan realiseren. De locatie in het Jagersveld, waar al een oude halfpipe stond die over was van de baan onder de A8, leek een geschikte locatie. Langs allerlei omwegen kwamen zij bij de juiste personen bij de gemeente terecht en werd het plan, mede op hun advies, uitgevoerd.

Michael Groenewegen, skateboarder in hart en nieren, skateboardbouwer en eigenaar van een skatepark in Amsterdam-Noord, heeft naar aanleiding van de ideeën van de jongens van CLCP het ontwerp gemaakt voor het park. Vanuit de gemeente was er maar een beperkt budget beschikbaar. De jongens van CLCP hebben daarom eigenhandig meegeholpen om het project haalbaar te maken. Zo hielpen zij bij de sloop van de oude halfpipe, het afgraven van de grond en ook met de bouw. En dat was niet alleen om het project te laten slagen, maar ook omdat DIY (Do It Yourself) een belangrijke mentaliteit in de skatesport is. Het nieuwe skatepark voldoet aan de veiligheidseisen en biedt diverse disciplines (betonnen obstakels, een curb, banken en flatrails) en is gebouwd op de locatie waar de oude halfpipe stond.

Niet iedereen is er blij mee. Een aanwezige buurtbewoner vertelt dat omwonenden bang zijn dat de geluidsoverlast het plezierige wonen op Het Kalf zal bederven. Het uitzicht is door de komst van het skatepark een stuk minder geworden en zij hebben last van het geluid van het klappen van de boards. 

‘We zijn als omwonenden niet geïnformeerd over de vestiging van het skatepark op deze locatie. Daar is het laatste nog niet over gezegd.’

John Deurholt geeft aan dat problemen altijd bespreekbaar zijn en dat daar dan ook een oplossing voor gezocht moet worden.

We willen absoluut niet tot overlast zijn. Als er sprake is van overlast dan gaan we daarover in gesprek. We willen juist van het imago af dat skaters alleen maar rotzooi en lawaai maken.

Maar de oprichters van het skatepark en alle andere betrokkenen stonden gisteren heel trots en blij bij ‘hun’ nieuwe skatebaan. Alle andere jongeren hebben het, ondanks de regenbuien, ook duidelijk naar hun zin. 

Vanmiddag werd, na de opening, de eerste echte wedstrijd georganiseerd en de bedoeling is dat er meer volgen het komend seizoen. Vanuit het hele land zal er worden deelgenomen aan de wedstrijden. Niet alleen is dit skatepark van grote waarde voor de bestaande Zaanse skategemeenschap maar ook voor de opgroeiende jeugd in Zaanstad biedt het park de mogelijkheid om laagdrempelig lekker buiten bezig te zijn, leeftijdsgenoten te leren kennen en op elk niveau te leren van elkaar. En daar is eigenlijk te weinig van in Zaanstad.

Door: Caroline Boone (De Orkaan). Info: Interviews met betrokkenen. Foto’s: Caroline Boone (De Orkaan).