Vorig jaar rond deze tijd werd de eerste paal voor de nieuwe Zaanbrug geslagen. In het afgelopen jaar is er hard gewerkt om de verbinding tussen Wormer en Wormerveer te vernieuwen. Maandagochtend – 15 januari werd in alle vroegte de Zaanbrug geopend.

Rond 07.00 uur namen Jeroen Olthof (gedeputeerde van de provincie Noord-Holland), Rolf van Wanrooij (wethouder van Wormerland) en Gerard Slegers (wethouder van gemeente Zaanstad) het woord.

Na een telefoontje van Jeroen Olthof met de havendienst in Zaandam werd het brugdek omlaag gedaan, zodat het verkeer gebruik kon gaan maken van de brug. Rond 07.15 uur was de ingebruikname van de Zaanbrug een feit. Na de video tikken we verder:

Het verkeer in Wormerveer kan vanaf de Dubbele Buurt richting de Zaanbrug rijden om over de brug naar Wormer te gaan. Het verkeer vanuit Wormer kan nog geen gebruik maken van de Zaanbrug en moet tot eind maart omrijden via de Prins Clausbrug. Fietsers en voetgangers kunnen wel in beide richtingen over de brug.

Vlak na de opening van de Zaanbrug werd direct de tijdelijke Zaanbrug gesloten voor verkeer. De komende periode wordt deze verwijderd. In het weekend van 28 januari wordt de brugklep verwijderd en is de Zaan gestremd voor scheepvaart.

Op 13 april volgt er een officiële opening van de Zaanbrug.

Bijdrage door Michel Schermer