Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert in Zaanstad

In november gaat Kick Out Zwarte Piet in meer dan 20 plaatsen in Nederland demonstreren “voor een inclusief Sinterklaasfeest.”

Ze doen dat “tijdens de intochten in de plaatsen waar nog steeds wordt vastgehouden aan de raciale karikatuur zwarte piet” dus ook in Zaanstad.

De demonstratie staat volgens de FaceBook-pagina van het evenement gepland voor 7 november.

De demonstratie is ook een actie in het kader van #BlackLivesMatter, de organisatie laat weten:

“De afgelopen weken is er over de hele wereld gedemonstreerd tegen institutioneel racisme, politiegeweld en ongelijke behandeling. Het is mooi om te zien hoeveel mensen ook in allerlei plaatsen in Nederland solidair zijn en de straat op gaan.”

Zwarte Piet is volgens de organisatoren ‘een van de meest zichtbare vormen van institutioneel racisme”:

“wwarte piet, de jaarlijks terugkerende karikatuur van zwarte mensen, die stamt uit de tijd waarin de slavernij in Nederland nog niet was afgeschaft. De figuur die ervoor zorgt dat vele zwarte mensen zich tijdens de Sinterklaasperiode niet veilig voelen en het hele jaar rond voor ‘zwarte piet’ worden uitgescholden. De figuur waardoor bij witte mensen, jong en oud, jaar in jaar uit schadelijke beeldvorming verder inslijt. De figuur waardoor zwarte kinderen in november en december niet naar school kunnen gaan zonder daar een karikatuur van zichzelf aan te treffen.”

KOZP benadrukt dat het om een vreedzaam protest gaat:

“KOZP is niet uit op geweld, rellen of andere vormen van protest die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen. Met de burgemeester en politie worden afspraken gemaakt om het protest veilig te laten verlopen en om de demonstranten te beschermen tegen de mogelijke intolerantie van omstanders. “

Waar de demonstratie wordt gehouden is nog niet duidelijk.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • hans van loo

  Wie is er eigenlijk intolerant?

 • Jaap Meeuwsen

  Al deze protesten blijken helaas nog steeds nodig en sta er ook helemaal achter hoewel het nu zoals gewoonlijk een beetje begint door te slaan maar ik vraag mij wel af hoe het kan dat er tijdens de protestactie in de Bijlmer duizenden mensen staan ( men spreekt van 11.000 ? ) en een openluchtoptreden van een band voor een paar duizend man verboden is.
  Snap ik de veiligheidsregio’s en gemeenten nou niet of durven ze deze manifestaties niet te verbieden ?
  Dan begin ik toch wel erg te twijfelen aan de betrouwbaarheid van dit soort instanties.
  Doe ik overigens al langer.

  • Fred Jansen

   Nederlanders moeten zich schamen `zwarte piet`?
   Er worden nu plotseling standbeelden beklad, die al 10 tallen jaren op hun plek staan en waar de actievoerders al 10 tallen jaren, zonder erg aan voorbij lopen! Nu zien ze plots het licht? Hebben ze tijdens de geschiedenisles op school zitten slapen, indien aanwezig? Natuurlijk kreeg men in landen zoals Ghana,geen les in Nederlandse geschiedenis, net als de Kongolezen die in België wonen, blijkbaar ook niet willen weten, hoeveel Belgen er zijn vermoord in 1963, paters, verpleegkundigen, onderwijzers en andere Vlamingen die meewerkten aan de opbouw van dat land, voor zover mogelijk natuurlijk!Hennen of gaan die daar ooit excuses voor aangeboden? Nee maar wel rel schoppen in het land dat hen nu in leven houd!
   Wie het hier niet naar zijn zin heeft, vertrek naar elders waar het beter is dan hier, Saoedi- Arabië bv.! Goede reis!

   • Jonathan Romans

    Tegen mensen die hier al generaties wonen zeggen dat ‘ze maar naar hun eigen land (of een ander land) moeten gaan’ is precies het soort racisme waar KOZP tegen demonstreert. We hebben het hier over NEDERLANDERS, die protesteren tegen iets dat ze niet zint. We zeggen toch ook niet tegen protesterende leraren dat ze maar in het buitenland moeten gaan werken als ze vinden dat ze in NL niet genoeg verdienen?

    Daarnaast vind ik je vergelijking met de vermoorde Vlamingen in Congo echt stuitend. Dat is hetzelfde als zeggen dat het toch verdomde zielig was voor de Duitsers in 1945, nadat ze zich zo vlijtig hadden ingezet voor de unificatie van Europa en dat wij daarvoor best een beetje dankbaarder voor zouden mogen zijn. Let wel, ik praat hier niet de moord op honderden, wellicht duizenden Belgen goed, maar daar staat tegenover dat Leopold waarschijnlijk meer dan een miljoen mensen heeft laten vermoorden in de Congo. En daarvoor zou men dankbaar moeten zijn? Sorry, maar dan ken je echt je geschiedenis niet.

    • D.M. van t Ent

     Beste, heb jij je al een keer verdiept in de slavernij geschiedenis, lees een keer over de barbarijse geschiedenis noord afrika, de ashanti in Ghana, vervolgens de koop en handel door Arabieren, Ashanti Portugezen, Engelsen, Duitsers etc

     • Jonathan Romans

      Ik ken deze geschiedenis maar snap op basis hiervan niet wat u probeert te zeggen. Iets in de trend van ‘iedereen deed het destijds dus eigenlijk was het wel prima’?

 • Milko de Vries

  Alles over de rug van de kinderen.

  • Jonathan Romans

   Het maakt de kinderen geen bal uit hoe zwarte piet eruit ziet. Ik heb er zelf een aantal roomwitte exemplaren en die malen er niet om. Volgens mij zijn het met name zure volwassenen die dit dwars zit.

 • Jaap Meeuwsen

  Ja, mee eens, is een goede zaak deze protesten tegen racisme maar we gaan gewoonlijk weer doorslaan.
  Zie het offline halen van aflevering van Fawlty Towers in GB ( ondertussen weer online, ze worden wakker ) en meerdere zeer oude films.
  Heeft niets te maken met de situatie van nu waartegen geprotesteerd wordt.
  We willen geen beeldenstormen en boekverbrandingen meer ( De negerhut van oom Tom ) toch ?
  De meesten onder ons vinden nu dat er wel genoeg geprotesteerd is, punt is duidelijk gemaakt.

 • Berry van Halderen

  Het overgrote deel van Nederland wil Zwarte Piet behouden, en er is nul wetenschappelijk bewijs dat het ook maar enigszinds met slavernij te maken heeft gehad. Er is een relatief kleine, heel scheeuwerige groep die zich als kleine kinderen gedraagd door maar te blijven doordrammen. Helaas gevoed door een enorme linkse media die hier maar aandacht aan blijven geven en van het andere kamp ook alleen de grootste idioten laten zien.
  De overgrote deel van de mensen die gematigd zijn, best bereid om wat op te schuiven blijven door deze media maar als “fout” weggezet worden. Kijk naar plaatsen waar iedereen, van alle rassen (!) een vrolijk feest te vieren, historische figuren gewoon zien in de context van het verleden zien. Zie dat als normaal van een samenleving, waar mensen gewoon tegen elkaar kunnen praten. En, linkse media, geef toch eens minder aandacht aan die schreeuwerige minderheid die TOCH NOOIT TEVREDEN ZULLEN ZIJN.

 • Peter Schaap

  Loopt tsaar Peter gevaar?

  • Jaap Meeuwsen

   🙂
   Ik zag op nhd ook al een stemming om de naam Coentunnel te veranderen.
   Och och, hoe verzin je het toch.
   Iemand zich ooit wel eens afgevraagd bij het passeren van de tunnel waar de naam vandaan komt ?
   Volgens mij weten de meesten dat niet eens, is gewoon de Coentunnel want Jan Pietrszoon wordt nooit genoemd.
   Lijkt me een strak plan nu maar eens te stoppen met die onzin.

   • Bruce Latham

    Volgens mij zou dat de beste maatregel zijn bij een slavernijverleden, of daden die tegenwoordig als oorlogsmisdaden beschouwd zouden worden: file hotspots en andere niet werkende infra naar hen vernoemen! Wie krijgt nou een positief gevoel bij de Coentunnel, waar je voornamelijk in de file staat? Standbeelden daarentegen…

 • Rene De boer

  Als we nou eens zwarte Piet Piet noemen en sinterklaas klaar. Dan heb je klaas en piet waarbij klaar blank van kleur en Piet donker heb je een perfecte afspiegeling van de huidige maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *