Vlak voor de verkiezingen stond een levensgroot verkiezingsbord bij het kruispunt in Oostzaan.0

Precies bij de entree naar het geliefde Natura 2000-gebied het Twiske. Rob Monen poseerde met een hark in de hand en lachte naar de camera. ‘Geen festivals en overnachtingen in het Twisk’e luidde de begeleidende tekst. ‘Stem Groen Links’.

Door: Aad Luymes (uit Oostzaan)

Kiezersbedrog

Dat is een standpunt dat je van een Groen Links wethouder zou mogen verwachten. Veel stemmers zetten een kruisje bij zijn naam. Maar bij de raadsvergadering op 30 mei bleek dat Rob Monen 180 graden was gedraaid. Als lid van het vorige College van B&W, gaf hij zijn fiat aan de evenementenvergunning en de Omgevingsvergunning voor het Lentekabinet. Dat is kiezersbedrog!

Verboden nesten te verstoren

Maar dat niet alleen. Monen breekt met de afspraak die een meerderheid van de Oostzaanse raad had gemaakt: geen festivals in het broedseizoen. En hij lapt de natuurbescherming aan zijn laars. 

‘’Het is verboden nesten te verstoren,’’ luidt het Natura 2000 gebod. Het Twiske is een Vogelrichtlijn gebied, waar 120 vogelsoorten huizen. De oplettende wandelaar hoort ze zingen: de ritselende rietzanger, het hoempen van de roerdomp, het wekkertjes geluid van de snor. Ze zitten nu op het nest. Hoe moet het met hen aflopen?

Midden in broedseizoen

Op 4 en 5 juni gaat het festival los. 32.000 mensen overspoelen de kwetsbare natuur in Europees beschermde Natura 2000 gebied. Nu al rijden vrachtwagens al af en aan voor de opbouw, met alle stikstofuitstoot van dien. Hekken worden midden in de rietkragen gezet, waar de bedreigde roerdomp leeft. IVN-Twiske heeft al een handhavingsverzoek ingediend. En dan moet het echte festival nog beginnen. Bereid u voor op twee dagen van herrie. 

100 decibel schalt eruit de boxen. Midden in het broedseizoen! En vogels hebben geen oordopjes. Ondanks de keiharde muziek blijven ze hardnekking op hun nest zitten. Ze moeten hun eieren beschermen. Maar ze raken enorm gestresst, en kunnen daardoor hun jongen slechter verzorgen, zo blijkt uit onderzoek.

Verliezer is de natuur

Het rommelde al langer in GroenLinks. Als Annemarie van Duijhoven haar partijgenoot vroeg om kleur te bekennen, verdedigde Rob Monen liever de standpunten van Recreatie Noord Holland NV. Deze beheerder van dit Natura 2000 gebied heeft maar één doel: meer recreatie. 

Vlak na de verkiezingen spatte GroenLinks uiteen. Mooen begon een eigen fractie. Maar hij nam wel de stemmen mee en de kiezers zijn misleid. Rob Moonen is NIET GROEN. Hij kan zich beter bij de VVD aansluiten. De grote verliezers zijn de angstige vogels. En dat midden in een Europees beschermd natuurgebied.


Deze kwestie trok ook de aandacht van Pieter van Vollenhoven. Het leek hem hoogst merkwaardig…

De foto boven komt van het twitter-account van Arjen Ronner