Kiss & Bike bij schoolpleinen? (10 tips voor corona-veilig wegbrengen)

Op 11 mei beginnen de scholen weer. Maar met aanpassingen: de eerste weken met maximaal de helft van de kinderen in de school en iedereen op gepaste afstand.

Lukt dat ook met wegbrengen en ophalen? Alle kinderen tegelijk naar en uit school? Opgehaald door de ouders met de auto? Kan dat anders?

Ja, dat kan als ouders veel vaker lopend of fietsend naar school brengen (tip van premier Rutte) en als scholen een ‘kiss & bike zone’ voor fietsers inrichten.

Dat laatste idee van Bureau Goudappel Coffeng is te vinden op de website van Fietsberaad Crow.

De tips voor de scholen:

  • Maak voor het schoolplein een kiss & bike zone voor fietsers. Ouders kunnen hier stoppen met de fiets en kinderen afzetten bij het schoolplein
  • Spreid de aanvangstijden. Laat groepen beginnen om 08:20 / 08:30 / 08:40 uur. En maak bijvoorbeeld ook een splitsing tussen onder- en bovenbouw.
  • Informeer de ouders over de verkeerssituatie rondom school en wat ze het beste zelf kunnen doen. En overweeg het organiseren van een online verkeersles: ‘hoe kom je naar school’?

Nadeel is dat kinderen uit dezelfde gezinnen zo soms misschien iets langer in een lokaal moeten wachten. Maar bij een niet al te grote spreiding is dat te overzien aldus Christian Evers van Goudappel Coffeng.

Tips voor ouders:

  • Breng je kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school, Evers: “Lopen en fietsen is gezond en geparkeerde auto’s nemen veel ruimte rond de school in beslag. Bovendien ben je te voet of per fiets flexibel genoeg om de 1,5m afstand te bewaren.”
  • Woon je binnen 750 meter van school? Overweeg dan te gaan lopen. Dan ben je het meest flexibel, zeker in het laatste deel bij school..
  • Woon je binnen 5 km van school? Kom dan -samen met je kind- op één fiets (of laat je oudere schoolkind alleen fietsen).
  • Kom je toch met de auto? Parkeer verderop, en loop het laatste stuk.
  • Kinderen vanaf 9 jaar kunnen volgens Goudappel Coffeng ook zelfstandig naar school lopen of fietsen.

Tips voor gemeenten:

  • Maak autoparkeerplaatsen dichtbij school vrij voor ouders die hun kind met de fiets komen brengen en ophalen.
  • Help de scholen met een éénrichting-structuur voor lopen en fietsen rondom de school.

Foto van 076fietst (Martijn Geervliet) van Kiss & Ride zone bij school De Mandt in Breda (2014). Tip van Fietsersbond Zaanstreek

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *