Kledingproject ‘Say yes to the Dress’ met Songül Mutluer bij Tegendraads uit de Bocht

Zaterdag – 2 september – vond de tweede editie van Tegendraads uit de Bocht plaats langs de Zaan in Wormerveer. Op het evenement met zo’n 50 kramen laten jong en oud zien wat je allemaal met textiel kunt doen. Daarbij is aandacht voor zowel traditionele als nieuwe technieken.

De afgelopen maanden zijn een aantal ontwerpers in het diepste geheim onder de projectnaam ‘Say yes to the Dress’ bezig geweest met het ontwerpen van een outfit voor het Zaanse Kamerlid Songül Mutluer. Deze outfit zal zij dragen tijdens Prinsjesdag. Vandaag vond de onthulling van het project en de officiële overhandiging plaats.

Van Schaap tot Draad

Op de druk bezochte markt zagen we kunst in allerlei vormen. Van geverfde wol tot hoeden en van poppen tot sierraden. Er werden verschillende demonstraties gegeven met onder andere een spinnewiel, weven en breien. Daarnaast was er een heuse breidokter. De breiers die tegen een probleem aanliepen konden hulp krijgen van de breidokter. Met een recept op maat konden ze daarna zelf weer aan de slag.

Say yes tot the Dress

Wethouder Wessel Breunesse presenteerde rond 12.00 uur de onthulling van het project ‘Say yes to the Dress’. In de afgelopen maanden hebben de Oekraïense couturier Maryana Mostova ondersteund door tien borduursters, de hoedenmaakster Astrid Schouten en de tassenontwerpster Yvonne Wagemans een jurk, hoed en tas ontworpen voor het Zaanse Kamerlid Songül Mutluer. De outfit zal door Songül worden gedragen tijdens Prinsjesdag op 19 september.

‘Voor de zomer werd ik benaderd met de vraag of ik het leuk zou vinden als een aantal Oekraïense dames een jurk voor mij zouden gaan ontwerpen voor Prinsjesdag. Toen ik las dat de jurk uiteindelijk geveild zou gaan worden vond ik dat een heel mooi idee. Zeker met de gedachte dat de opbrengst van de jurk, de hoed en de tas naar Oekraïense kinderen in Zaanstad gaat. Ik heb natuurlijk ja gezegd!

Na Prinsjesdag worden de jurk, hoed en tas geveild. Alle ontwerpers hebben belangeloos meegewerkt aan het project, waardoor de volledige opbrengst van de veiling bestemd is voor de Oekraïense Weekendschool in Zaandam. Bieden kan vanaf vandaag tot 25 september.

Oekraïense Weekendschool

De meeste Oekraïense kinderen volgen in Nederland gewoon Nederlands onderwijs. We hopen dat de oorlog ooit stopt en dat er een moment komt dat ze weer terug naar hun eigen land kunnen gaan. Het is daarom belangrijk dat kinderen verbondenheid houden met hun vaderland. Het doel van de school is het behouden en doorgeven van de Oekraïense taal en cultuur, de tradities en identiteit aan de kinderen.

De school biedt plaats aan drie groepen van ieder 10 kinderen in de leeftijdscategorie 4 – 5 jaar, 6 – 8 jaar en 9+ jaar. Het studiejaar gaat volgende week, op zaterdag 9 september, van start bij de Oekraïense Club. De club is gevestigd in het Rozenhof (voormalige Miss Etamwinkel) in Zaandam.

De derde editie van Tegendraads uit de Bocht staat gepland op 7 september 2024. Wil je volgend jaar ook met jouw kunst op deze markt staan? Dan kun je je nu al inschrijven.

Bijdrage door Michel Schermer

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *