Het Cultuurcluster is in de afgelopen jaren een begrip geworden in Zaanstad. Een iconisch hoogtepunt dat de gemeente cultureel ‘op de kaart’ zou moeten zetten. De realisatie hangt aan een zijden draadje.

De geschiedenis van cultuur-clusteren in Zaanstad gaat terug tot 1997. Op De Orkaan een ‘Kleine Geschiedenis van het Cultuurcluster’, in 31 beelden.

In de ‘recente’ geschiedenis van Zaanstad wordt in 1997 over cultuurclusteren gedacht. Dat woord valt overigens niet. In de ‘strategische visie’ Zaankanters in 2015 wordt voorspeld dat de “culturele driehoek Rondom de Sluis” een hoogwaardig uitgaansgebied is met o.a. “een aantal goede restaurants” en culturele voorzieningen die “aanvullend op elkaar werken”.

In het Masterplan Inverdan (februari 2002) valt het woord ‘clusteren’ wel, en ook hier in het Sluisgebied:

“Momenteel zijn de culturele voorzieningen verspreid over het centrum en deels geclusterd in het gebied rond de sluizen (culturele driehoek). Hier bevinden zich met name de podiumfuncties en het Filmhuis.”

Maar de bibliotheek ligt “excentrisch buiten het centrum” en die vestiging “voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd”. Dat gold ook voor Filmhuis De Fabriek en Fluxus Beeldend en Theater (voorheen Komma). De Fabriek werd ingrijpend verbouwd in 2005, de Bied verhuisde in 2008 (tijdelijk) naar het centrum:

“met de nieuwe bibliotheek en het stadhuis bij het station, de nieuwe multiplexbioscoop en andere voorzieningen rond het Ankersmidplein en de culturele driehoek rond de Zaan ontstaat er straks een parelsnoer van plekken waaromheen.”

Een kleine geschiedenis (2002-2018). HIER klikken om de timeline full screen in nieuw scherm te zien.