Klaas Bankersen is overleden. Op 98 jarige leeftijd, afgelopen woensdag in Zorgcirkel Torenerf. Daar verbleef hij de laatste jaren, na altijd in Oostknollendam (geboren en getogen) te hebben gewoond. Vrijwel altijd recht tegenover het complex van vv Knollendam. Daar was tientallen jaren zijn bedrijf, een scheepswerf; maakte hij boten, repareerde motoren en zoveel meer.

Klaas Bankersen was bijna 100 jaar Oostknollendammer; hij maakte ‘de voetbal’ dus vanaf het prille begin mee. Hij werd in 1995 ook tot clubman van het jaar gekozen.

Klaas was erelid bij vv Knollendam. In de jubileum-uitgave ’75 jaar VVK’ (van Ronald Peeters) komen zijn verdiensten (‘man met de gouden handjes’) uitgebreid aan bod. Een citaat: (in de tijd van echt gras): ‘Om de zoveel uur legde hij de merkwaardige sproei-installatie in de juiste positie zodat het naar water snakkende gras in alle hoeken besprenkeld kon worden. Bij de start van elk seizoen lag er dan ook een biljartlaken, waar menige club jaloers op was.’

Klusjes, heel veel klusjes. Klaas Bankersen. Wat zijn ogen zagen, maakten zijn handen. Zoals de bekende ijzeren doeltjes, ballenstokken, een fraai rond houten scorebord (heel creatief, waar is het gebleven?), dug-outs, repareerde haperende pompen van de drainering en nog veel meer. De vroegere scheepsbouwer werd later een trouw lid van onze maandagochtendploeg. Vaste taak op maandag: het ophalen van de vier hoekvlaggen en het vouwen van de gewassen shirts.

Oostknollendammer K. Bankersen bouwt bootjes die wel vijftig jaar meegaan. Ook de nieuwe kan er, wat hem betreft, een hele tijd tegenaan “Het is een stabiele boot geworden. Dat moet ook wel, want er maken mensen gebruik van die normaal nooit op een boot zitten.” De boot is vijf meter lang en heeft de gemeente Wormer ƒ 5250 gekost. (Gemeentearchief Zaanstad, foto Ronald Peeters, De Typhoon/NHD-archief, 1987)
Klaas Bankersen in 2020 op 95-jarige leeftijd bij een net in gebruik genomen speeltoestel bij VVK (foto Bart van der Laan).
Met de hoekvlaggen in 2020, (foto Bart van der Laan).
Met hoekvlag in 2021 (foto Bart van der Laan)

Door Bart van der Laan. Foto’s: Bart van der Laan en Ronald Peeters (Gemeentearchief Zaanstad).