Het is een verstild stukje verleden ingeklemd tussen de A8, woningen en flats, achter de Koogerkerk.

Wij gingen er eigenlijk vanuit dat het een monumentale status had. Dat blijkt niet zo te zijn. 

Bas Westerhof, raadslid bij CDA Zaanstad verbaast zich daarover. Een oase van rust met grafstenen die teruggaan naar de 17e eeuw mogen wat hem betreft geborgd, onderhouden en ontsloten worden voor de generaties na ons. 

Hij bracht het in als agenda-initiatief bij de raad. Want voordat je het weet wordt ook dit stukje volgebouwd.

We namen met Bas een kijkje achter de kerk (en zoek de zwarte kat). Meer over het kerkhof onder het filmpje.

Op de site van de Historische Vereniging Koog Zaandijk is te vinden dat de begraafplaats uit 1645 dateert. Toen in 1686 de kerk werd gebouwd werd de oude bij de nieuwe begraafplaats van de kerk gevoegd. Na de bouw van de kerk kon er ook in de kerk worden begraven maar dat werd in het begin van de 19e eeuw verboden.

“De rijke families kochten familiegraven die heel dicht tegen de kerk aan lagen. De minder draagkrachtigen vonden hun laatste rustplaats aan de randen van de begraafplaats. Diegene die zichzelf van het leven hadden beroofd werden aan de noordkant, zonder aanduiding, begraven.”

Bekende families als Honig, Duyvis, Evert Smit en Stuurman liggen hier begraven. Ook het graf van orgelbouwer Dirk Andries Flentrop ligt vlak tegen de kerk aan. Zijn eerste orgel (dat zelfs door Albert Schweitzer werd bespeeld) was in deze kerk gebouwd.

Midden in het kerkhof ligt bijzondere familiegraf – van een hekwerk voorzien – van de familie Sweepe.

“De gemeente ontving na het overlijden van Hendrik Sweepe jr. een bedrag van fl. 5.000, – waarvan de rente gereserveerd moest worden voor het onderhoud van het graf van Hendrik, zijn vrouw Johanna Elisabeth Barlow en dochter Johanna Elisabeth Sweepe. Hij had ook vastgelegd dat de doodgraver die het graf onderhield elk jaar en douceurtje moest krijgen van minimaal fl. 10.”