Koger begraafplaats monumentaal? (filmpje)

Het is een verstild stukje verleden ingeklemd tussen de A8, woningen en flats, achter de Koogerkerk.

Wij gingen er eigenlijk vanuit dat het een monumentale status had. Dat blijkt niet zo te zijn. 

Bas Westerhof, raadslid bij CDA Zaanstad verbaast zich daarover. Een oase van rust met grafstenen die teruggaan naar de 17e eeuw mogen wat hem betreft geborgd, onderhouden en ontsloten worden voor de generaties na ons. 

Hij bracht het in als agenda-initiatief bij de raad. Want voordat je het weet wordt ook dit stukje volgebouwd.

We namen met Bas een kijkje achter de kerk (en zoek de zwarte kat). Meer over het kerkhof onder het filmpje.

Op de site van de Historische Vereniging Koog Zaandijk is te vinden dat de begraafplaats uit 1645 dateert. Toen in 1686 de kerk werd gebouwd werd de oude bij de nieuwe begraafplaats van de kerk gevoegd. Na de bouw van de kerk kon er ook in de kerk worden begraven maar dat werd in het begin van de 19e eeuw verboden.

“De rijke families kochten familiegraven die heel dicht tegen de kerk aan lagen. De minder draagkrachtigen vonden hun laatste rustplaats aan de randen van de begraafplaats. Diegene die zichzelf van het leven hadden beroofd werden aan de noordkant, zonder aanduiding, begraven.”

Bekende families als Honig, Duyvis, Evert Smit en Stuurman liggen hier begraven. Ook het graf van orgelbouwer Dirk Andries Flentrop ligt vlak tegen de kerk aan. Zijn eerste orgel (dat zelfs door Albert Schweitzer werd bespeeld) was in deze kerk gebouwd.

Midden in het kerkhof ligt bijzondere familiegraf – van een hekwerk voorzien – van de familie Sweepe.

“De gemeente ontving na het overlijden van Hendrik Sweepe jr. een bedrag van fl. 5.000, – waarvan de rente gereserveerd moest worden voor het onderhoud van het graf van Hendrik, zijn vrouw Johanna Elisabeth Barlow en dochter Johanna Elisabeth Sweepe. Hij had ook vastgelegd dat de doodgraver die het graf onderhield elk jaar en douceurtje moest krijgen van minimaal fl. 10.”

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Harry van Nek

  Mijn overgrootvader Dirk Eijben ligt hier ook nog.

 • Kick van der Horst

  Ik hoop alleen dat men de begraafplaats niet “op gaat knappen”. Juist al dat beschaduwde groen en de zachte waas van mos op de stenen maken het zo mooi en sfeervol. Een prachtig plekje om voor altijd te rusten.

 • Hans Pouw

  Klaas is de broer van mijn voormoeder Neeltje Taamsen.
  Tragische familie-hij is w.s. naamloos begraven op het Kogerkerkhof….zijn overlijden is ook niet aangegeven bij de burgerlijke stand[zie onder]

  hanspouwwvh@gmail.com

  Klaas Paulus Taamsen
  • Alternatieve naam: Claas Tamessen
  • Hij werd gedoopt op 19 januari 1780 in de RK Statie van Wormer
  • Geloof: Rooms Katholiek.
  • Woonachtig in het jaar 1803: Koog aan de Zaan
  • Hij is overleden tussen maart-augustus 1812 in Koog a.d. Zaan of Wormer: niet aangegeven!!
  • Hij is getrouwd met Tryntje Alberts Kraandiek op 11 september 1803 te Wormer
  • datum huwelijk 11-09-1803 Aantekening bij huwelijk hij j.m. te Koog, zij j.d. te Wormer
  • Trijntje is geboren in Wormer en daar gedoopt RK Statie op 19.4.1781.
  • Zij overlijdt al op 14.8.1812 in Wormer.Bij haar schoonzus,weduwe van haar broer.
  • Klaas Taamse was ook in dit jaar[tussen maart en agustus] overleden in w.s.Koog a.d. Zaan
  • Op 15 augustus 1812 deed aangifte: Paulus Taamsen,werkman, 61 jaar, schoonvader van de overledene ten huize van Stijntje Wouters Koeman, weduwe van Albert Gaandiek, Wormer 152- op vrijdag 14 augustus is overleden Trijntje Grandiek, 32 jaar, woonachtig Koog a.d. Zaan in het huis getekend nr. 103, zijnde buiten bedrijf[zonder beroep], weduwe van Klaas Taamse enz.
  • Acte ondertekend door Poulus Taamsen![vader van Klaas en Neeltje Taamsen[
  • In januari 1812 doet Klaas Pouwelse Taamsen nog aangiften van zijn twwe kinderen Aaltje en Stijntje en in maart 1812 van zijn buurvrouw nr. 103 in Koog a.d. Zaan.
  • In augustus 1812 verklaart zijn vader Poulus Taamsen dat zijn schoondochter die in Wormer overlijdt dat zij weduwe is…..Blijkbaar is het overlijden van Klaas Pouwels Taamsen niet aangegeven, noch in Koog a.d. Zaan, noch in Wormer……….
  • Zij hadden 6 kinderen
  • Wat er met de kinderen is gebeurd na overlijden vader Klaas Paulus in Koog a,d Zaan??

 • Frederik Bruinink

  Fred Bruinink,
  Mijn vader, Hermanus Bruinink, overleden in april 1951 ligt daar ook en was bij zijn leven diaken bij de kerk en president diaken van het diaconessenhuis op de Koog en ging elke dinsdagavond bij de oudjes op zijn viool liedjes uit de oude doos spelen. Toon ik 11 jaar oud was vond ik hem helaas dood in de gang, dat was toen een ramp in het gezin, je was je als jongen je held kwijt en op weg naar school moest ik elke dag langs zijn graf en soms kon ik daar even naar toe om even te huilen of tegen hem te praten als niemand het zag. Ben nu 80 maar vergeet het nooit, laat s.v.p. deze mooie nostalgische plek met rust. Frederik Bruinink.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *