De Sint heeft de Zaanstreek verlaten en de kerst staat voor de deur. Dat betekent dat de gezelligste dagen van het jaar er weer aan komen. Je kunt alweer helemaal in de kerststemming komen. En dat begon met het ontsteken van de Kaaijkster!

Kleed je warm aan, trommel je leukste vrienden op en ga slenteren op één van kerstmarkten, loop mee met één van de kerstwandelingen of ga naar één van de vele kerstactiviteiten die in de Zaanstreek worden georganiseerd.

Hieronder een overzicht van de kerstmarkten en andere kerstactiviteiten die bij de Orkaan bekend zijn. (Missen we er eentje? mail ze naar agenda@deorkaan.nl.)

Kerst Fancy Fair

Thuis met Zorg organiseert op woensdag 13 december Kerst Fancy Fair. Van 14.00 – 17.00 uur kledingverkoop, 2dehands spullen, kunstmarkt, tombola, hapje en een drankje. Locatie: AG Verbeekstraat 1b, Zaandam.

Kerstbuffet Het Brandtweer

Op vrijdag 15 december wordt in buurthuis Het Brandweer een Kerstbuffet georganiseerd. Van 12.00 – 14.00 uur kan iedereen aanschuiven voor een gezellig samenzijn. Deelname kost € 6,50 (excl. drankjes) en vooraf reserveren kan in het buurthuis of per mail. Op zondag 17 december kun je vanaf 13.30 uur meedoen aan de Kerstbingo. Lootjes kosten € 1,00 per stuk en de toegang is gratis. Locatie: Breestraat 110, Koog aan de Zaan.

Winter Wonder Kerstmarkt Het Saenredam

Leerlingen van de eerste klassen van Het Saenredam organiseren op vrijdag 15 december de jaarlijkse Winter Wonder Kerstmarkt. Iedereen is van 15.00 – 17.00 uur welkom. De opbrengst gaat naar een goed doel. Locatie:  Elvis Presleystraat 1, Zaandijk.

Winter Wonderland Kerstmarkt

Van vrijdag 15 t/m zondag 17 december is er een kerstmarkt in de Bullekerk, die voor deze gelegenheid geheel in kerstsferen is gehuld. Op het voorplein staan een grote kerstboom, verschillende foodtrucks en een grote theatertent waar korte voorstellingen worden gegeven. Daarnaast komt er een oude schoolbus, de Pipowagen en een kleine tent voor kinderen. En er komt een poffertjeskraam. De kerstmarkt is te bezoeken op vrijdag van 16.00 – 20.00 uur, op zaterdag van 11.00 – 20.00 uur en op zondag van 12.00 – 18.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.bullekerk.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Lichtjes- en zangwandeltocht ‘Ga je mee?’

Op zaterdag 16 december kun je meelopen met de lichtjes- en zangwandeltocht door Wormerveer. Dit is een initiatief van de Gezamenlijke Kerken Wormerveer. De deelnemende kerken willen met deze tocht LICHT in de duisternis brengen. Tijdens de wandeling kun je op elk moment aansluiten. De plaatsen waar enkele liederen worden gezongen zijn Next Level Chill Academy (17.00 uur), De Acht Staten (17.20 uur), Monument Zaanweg (18.00 uur), De Jonge Prins Zaanweg (18.25 uur), buurtcentrum De Lorzie (18.50 uur) en De Amandelbloesem (19.25 uur). Bij De Amandelbloesem worden buiten eerst een paar liederen gezongen en daarna wordt binnen het kerstverhaal verteld. Na afloop van de viering is er een gezellig samenzijn.

Zaanse Kerstlichtjes Wandeling

De eerste editie van de betoverende Zaanse Kerstlichtjes Wandeling, waar je de prachtig verlichte straten en huizen van Oud West en de Russische Buurt kunt ontdekken. Op zaterdag 16 december ben je vanaf de schemering tot in de avond vrij om de route te lopen zoals je wilt. Begin (of eindig) bijvoorbeeld bij de kerstmarkt van de Bullekerk of maak een pitstop bij lokale ondernemers als Zaansch Faam. Alle deelnemende huizen zijn te vinden op Instagram van de Kerstlichtjes Wandeling.

Westzaanse Kerstmarkt

Op zaterdag 16 december vindt de Westzaanse Kerstmarkt plaats. In de Kerkbuurt, vanaf de Kerkstraat t/m de Zeilenmakersstraat kan iedereen van 12.00 – 21.00 uur struinen over de markt.

Kerst in de Heemtuin

Op zaterdag 16 december van 16.00 tot 20.30 kerst in de Heemtuin met levende kerststal, speurtocht voor kinderen, kerststukjes maken, kerstverhaal door Flip Valk, warme chocolademelk, glühwein en snert, live-muziek Hailander. De toegang is gratis. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam (Burgemeester In ’t Veldpark).

Foto Fred Wolf (2022)

RommelKerstMarkt De Bovenkruier

Iedere laatste zaterdag van de maand is er een rommelmarkt in buurtcentrum De Bovenkruier. Deze maand is de markt verplaatst in verband met de feestdagen. Op zaterdag 16 december is er een speciale Kerstmarkt in het buurtcentrum. De markt is van 09.30 – 14.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.

Kinderevenementen in kerstsfeer in Westzaan

Poppentheater Martin Stritzko speelt op zondag 17 december de voorstelling ‘Pietje viert Kerst in Westzaan’ in ’t Reghthuys. De voorstelling is van 14.00 – 15.00 uur en is geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Kaarten kosten € 7,50 en zijn te reserveren via ’t Reghthuys. Een half uur later (om 15.30 uur) start de gratis kinderkerstwandeling door Westzaan. De wandeling gaat vanaf ’t Reghthuys via de Kerkbuurt en het Relkepad naar de stal van Westzaan, vlakbij molen Het Prinsenhof. Daar kunnen kinderen met warme chocolade en wat lekkers luisteren naar een kerstverhaal. De kinderen zijn uitgenodigd om, net als de Wijzen uit het Oosten, een cadeautje mee te nemen voor het kindje in de kribbe. Deze cadeautjes worden geschonken aan de Voedselbank. Deelname aan de kinderkerstwandeling is gratis. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

‘Pietje viert Kerst in Westzaan’

Levende kerststal bij Kinderboerderij ’t Weidje

Kinderboerderij ’t Weidje viert weer kerst met een levende kerststal op zondag 17 december. Van 15.00 – 18.00 uur is er kerstmuziek, een Koek en Zopietent en kunnen kinderen kerstspelletjes doen en een sfeerlichtje maken. Spelletjeskaart van € 3,50 zijn te koop bij het winkeltje. Locatie: Spatterstraat 105a, Wormer.

Levende kerststal kinderboerderij ’t Weidje

Zaans Kerst Zaalvoetbaltoernooi

In Sporthal Wormer start vanaf woensdag 20 december het Zaans Kerst Zaalvoetbaltoernooi voor A-selecties. Dit jaar hebben zich 12 teams voor het toernooi ingeschreven. De speeldagen zijn woensdag 20, vrijdag 22 en zaterdag 23 december. De grote finale is op vrijdag 29 december. De wedstrijden beginnen vanaf 19.00 uur. Locatie: Spatterstraat 21, Wormer.

Kerst in het Agathepark

Op woensdag 20 december is het kerst in het Agathepark in Krommenie. Vanaf 20.00 uur is iedereen welkom om een kerstwens te delen en gezellig wat te drinken. Blaasensemble Krom en het Koor Go 5 Singing zorgen voor de muzikale klanken. Locatie: Eikelaan 51, Krommenie.

Rollerdisco

In Sporthal de Struijck vindt op vrijdag 22 december de kersteditie van Rollerdisco plaats. Gezellig rollerskaten in kerstsfeer van 18.30 – 22.00 uur, natuurlijk met je foute kerstrui. De entreeprijs is € 3,00 en skates kun je huren voor € 2,00. Locatie:  Professor Struijckenstraat 19, Zaandam.

Adventivent bij BIND

Vier de warmte op vrijdag 22 december met soep, kerstbrood, lekkers uit de oven, glühwein en meer tijdens Adventivent. Het evenement is van 17.00 – 22.00 uur bij BIND. Locatie: Middenweg 107, Zaandam.

De Kerstlichtjestocht

Wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’ organiseert op vrijdag 22 december de Kerstlichtjestocht vanaf buurtcentrum De Vuister. De wandeling in groepsverband is zo’n 9 km en begint om 19.00 uur. Onderweg is er warme chocolademelk en duivekater. Na afloop een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Inschrijven is mogelijk vanaf 18.30 uur. Deelname kost € 5,00 (€ 3,00 voor DDL leden). Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.

Kerst op De Kip bij oliemolen De Bonte Hen

Op vrijdag 22 december is oliemolen De Bonte Hen speciaal geopend voor “Kerst op De Kip” van 11.00 – 17.00 uur. Bij voldoende wind zal de molen in volledige werking zijn zoals dat in de 19e eeuw gebruikelijk was. De vrijwilligers van de molen verzorgen koek en zopie met een ouderwetse Zaanse kerstlekkernij. Het gelegenheids Kip Kerstkoor zingt kerstmeezingers aanheffen. Als het donker wordt zullen de oude lantaarns in de molen ontstoken worden. De toegangsprijzen voor de molen zijn € 5,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen (gratis voor leden van de Zaansche Molen).

Kerststallentocht Oostzaan

Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 december Kerststallentocht in Oostzaan. De start is tussen 17.00 en 18.30 uur bij het ‘witte kerkje’ in Oostzaan en voert via diverse tuinen met kerststallen. De tocht eindigt in de Grote Kerk die tot 20.00 uur open is.

Lichtjestocht Jagersveld

Op zaterdag 23 december kan tussen 17.00 – 21.00 uur de Lichtjestocht worden gelopen door recreatiegebied het Jagersveld. Tijdens de wandeling van zo’n 2 kilometer kan het hele kerstverhaal op een bijzondere manier beleefd worden. De wandeling is geschikt voor jong en oud en deelname is gratis (incl. warme chocolademelk en poffertjes). Bij het startpunt kun je je tussen 17.00 – 20.00 uur aanmelden voor de wandeling. Locatie: Kuilpad 1, Zaandam.

WinterLichtjesWandeling Krommeniedijk

Dorpshuis de Horn en de kerk van Krommeniedijk organiseren op zaterdag 23 december een WinterLichtjesWandeling. Langs de route zijn woningen versierd met kerstlichtjes en andere -versieringen. Op verschillende plekken worden hapjes of drankjes uitgedeeld en live muziek gemaakt. Onderweg kom je van alles tegen zoals verlichte steltlopers, straattheater “Op de Dyck”, de dorpsomroeper, verlichte wagens en leuke plekjes om een foto (selfie) te maken. Ook voor kinderen is er vanalles te doen. Deelname aan de wandeling kost € 10,00 (€ 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar). Bij de start krijgen de deelnemers een stempelkaart, waarvoor men bij 12 locaties iets lekkers krijgt. Locatie: Uitweg, Krommeniedijk.

Het Foute Kerst Feest

Het Wapen van Wormer organiseert op zaterdag 23 december Het Foute Kerst Feest. Trek je foute kersttrui aan en ga vanaf 20.00 uur dansen op muziek uit de jaren ’90. De toegang is gratis. Locatie: Zandweg 34, Wormer.

Kerstmusical ‘Herders, Sta op!’

Dorpsvereniging Nova Vita verzorgt met het kerstmusicalteam de kerstmusical ‘Herders, sta op! Op kerstavond, zondag 24 december, wordt de voorstelling om 18.30 en 21.00 uur gegeven in Dorpshuis Oostknollendam. De toegang is gratis en reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.

Kerstnachtdienst Wormer

Op zondag 24 december vindt vanaf 22.00 uur een Kerstnachtdienst plaats in de Nieuwe Kerk in Wormer. Het Interkerkelijk Gospelkoor Revival werkt mee aan deze kerstnachtdienst en zal prachtige kerstgospels ten gehore brengen. Iedereen is op kerstavond van harte welkom bij deze dienst. Locatie: Kerkstraat 8, Wormer.

Kerstnachtdienst Zaandam

Drie Zaanse kerken (Menorah Zaanstad, Zaankerk en Protestantse Gemeente Zaandam) organiseren op zondag 24 december een Kerstnachtdienst met als thema “Breaking news!”. Bij groot nieuws wordt een tv- of radio-uitzending onderbroken met breaking news – dat is precies wat de engelen voor de herders hebben. De dienst wordt gehouden in de Noorderkerk en begint om 22.00 uur. Iedereen is welkom om dit grote nieuws te horen en mee te zingen met bekende kerstliederen. Na afloop van de dienst is iedereen welkom voor glühwein, warme chocomel en wat lekkers. Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.

Levende Kerststal

De vrijwilligers van Scouting Krommenie hebben het clubhuis omgetoverd tot de stal uit het kerstverhaal. Op eerste kerstdag, maandag 25 december, kun je tussen 14.00 – 16.00 uur een hapje en drankje nuttigen in de herberg. De toegang is gratis. Locatie: Busch 4, Krommenie.

Uitwaaien op Tweede Kerstdag

Heerlijk om tussen alle kerstmaaltijden door even lekker een frisse neus te halen en te genieten van al het moois dat het Wormer- en Jisperveld te bieden heeft. Je wordt verwelkomt met een lekker stuk kerststol. Op dinsdag 26 december om 13.30 uur start de excursie vaartocht met gids. Deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Vooraf reserveren is verplicht, dat kan telefonisch 075-6219100 of per mail. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

800 jaar Franciscaanse Kerststal

Iedereen is van harte welkom bij de grote vernieuwde tentoonstelling over het kerstgebeuren in de Maria Magdalenakerk (Kalverkerk) in Zaandam. De tentoonstelling is van dinsdag 26 december t/m maandag 1 januari en de weekenden van 6/7 en 13/14 januari van 12.00 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Papenpad 13, Zaandam.

Derde Kerstdag Kerstbingo

Het is nooit te laat voor een gezellige (Kerst)bingo. Daarom liggen op derde kerstdag, woensdag 27 december, de bingokaarten klaar bij stadsboerderij Darwinkpark. Bingo Master Kevin draait tussen 13.00 – 17.00 uur de balletjes en zijn assistente Martine zorgt ervoor dat het allemaal foutloos verloopt. Een bingokaartje kost € 4,00 en er zijn leuke (kinder)prijzen te winnen. Voor de allerkleinsten leest Boer Jan voor in de ruimte Onder de Hooiberg en vertelt over de reptielen en andere dieren die daar worden gehouden. De entree is gratis! Locatie: De Weer 31, Zaandam.

Tekst: De Orkaan Redactie, bronnen en afbeeldingen: verschillende organisatoren evenementen, foto boven: Orkaan Archief